Skjermdump fra Adresseavisen søndag 30. juli 2017.
Skjermdump fra Adresseavisen søndag 30. juli 2017.

«Etter en diskusjon i redaksjonen valgte vi å ikke omtalte at det også finnes en egyptisk grenseovergang»

Det var verre i Adresseavisen enn MIFF antok, men redaksjonen skal ha ros for å ha oppdatert saken etter MIFFs artikkel.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Lørdag 29. juli kommenterte MIFF Adresseavisens forhåndsomtale av et seminar i Kirkens Nødhjelp-regi. En paneldeltaker fra Gaza kunne ikke komme fordi han ikke fikk gjennomreisetillatelse fra Gaza til Amman i Jordan i tide. Det fikk Kirkens Nødhjelp til å beklage seg til regionavisen. MIFF avsluttet slik:

«Og hva er tusenkronersspørsmålet som Adresseavisens journalist Heidi Caroline Sævold ikke stiller? Det er: Hvorfor drar ikke Shaqora fra Gaza til Norge via Egypt?

Slike spørsmål passer seg ganske enkelt ikke.»

Vi tenkte Adresseavisen kanskje ikke kom på å stille spørsmålet. Men det hadde de visstnok gjort. Omlag fem timer etter at MIFF publiserte denne artikkelen endret Adresseavisen sin nettartikkel. Kritikk i kommentarfeltet og kritikken fra MIFF fikk dem til å nevne at Gaza også grenser til Egypt. «Shaqqura mener den alternative reiseruten ikke har vært aktuell for ham,» skrev Adresseavisen. Det var i hvert fall ikke aktuelt for ham å kritisere Egypt. Ikke var det interessant for Kirkens Nødhjelp heller…

Journalisten kommenterer endringen slik i kommentarfeltet:

“Vi ser det er flere har kommentert at vi ikke har nevnt den egyptiske grensen. Vi har nå oppdatert saken, så det kommer fram at Hamdi Shaqqura [Shaqora] ble konfrontert med og svarte på dette. Saken dreier seg forøvrig om at han ikke fikk gjennomført den planlagte reisen og dermed ikke kommer til Trondheim likevel.
Mvh Heidi C. Sævold, journalist i Adresseavisen.”

Senere på ettermiddagen lørdag tok journalisten kontakt med MIFF med ønske om å få kommentar til seminaret. Der skriver hun blant annet:

«I går omtalte vi i Adresseavisen at den palestinske aktivisten ikke kunne komme på arrangementet likevel, fordi han ikke fikk svar på søknad om utreisetillatelse fra Gaza i tide. Etter en diskusjon i redaksjonen valgte vi å ikke omtalte at det også finnes en egyptisk grenseovergang, på grunn av Shaqoras manglende mulighet til å bruke denne.» [uthevet av MIFF]

Det var altså verre enn vi trodde. Shaqora kunne ikke bruke en israelsk grenseovergang – og det ble sak i Adresseavisen, men den egyptiske overgangen fant redaksjonen – i et bevisst valg – det ikke var verdt å nevne på grunn av hans manglende mulighet til å bruke denne!

Adresseavisen og Sævold skal ha ros for raskt å ha oppdatert den første artikkelen etter MIFFs reaksjon lørdag morgen.

I en ny artikkel publisert søndag 30. juli (bak betalingsmur) har Adresseavisen tatt med følgende kommentar fra MIFF under et intervju med paneldeltakerne i seminaret.

– Ensidig dekning

Conrad Myrland fra Med Israel For Fred (Miff) skriver til Adresseavisen i en mail at B’Tselems anklager mot Israel bidrar til å styrke utbredte vrangforestillingene om Israel i det norske folk, og at Hamdi Shaqquras organisasjon ønsker å utsulte og utarme nesten halvparten av verdens jødiske befolkning.

– Det er forferdelig at Kirkens Nødhjelp gir slike holdninger en talerstol, og samtidig pakker det inn i fine ord som «menneskerettigheter», sier Myrland.

Hans organisasjon er ikke invitert til å bidra på seminaret.

– Det er helt standard prosedyre at Kirkens Nødhjelp og andre kirkelige aktører bare inviterer stemmer som er kritiske til Israel. Jeg har til gode å se at Kirkens Nødhjelp og deres samarbeidspartnere opp mot palestinernes sak inviterer en eneste pro-israelsk talsmann som gir uttrykk for mainstream oppfatninger i det israelske samfunnet. De eneste israelerne som er interessante er de som kan demonisere og delegitimere verdens eneste jødiske stat, sier Myrland.

 

Seminaret ble ensidig

Geir Knutsen, leder av MIFF Trondheim og ansatt i MIFF som inspirator i sosiale medier, forteller at han deltok på seminaret og at det ble akkurat så ensidig i sin fordømmelse og kritikk av Israel som forventet. Det ble satt av lite tid til spørsmål. Paneldeltakerne snodde seg unna å svare på spørsmål om Hamas-charteret og formidlet myten om at Gaza er «verdens tettest befolkede områder».

– Og de snakket selvsagt om «blokaden» og at alt er Israels feil. Ingenting eller svært lite om striden mellom palestinske myndigheter og Hamas ble nevnt, skriver Knutsen.

Hva gjør du for å motarbeide norske mediers dypt urettferdige dekning av Israel? Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart