Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Flyktninghjelpen samler inn penger til ulovlig bygging

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)
Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)
Flyktninghjelpen og Jan Egeland feilinformerer sine givere og mobiliserer norske givere til å støtte bygging i strid med pålegg fra israelsk høyesterett.

«Palestinsk skole ødelagt av Israel før skolestart,» meldte Flyktninghjelpen i en artikkel publisert på sin nettside onsdag 23. august 2017.

Det Flyktninghjelpen ikke fortalte var at den aktuelle «skolen» ble satt opp bare 3-4 dager tidligere, og at den bestod av det som det pro-palestinske nettstedet Mondoweiss beskrev som «caravans» plassert oppå et betongfundament. «Skolen» var altså noen nylig oppsatte husvogner eller brakker (trolig på hjul).

Flyktninghjelpen brøt Oslo-avtalen og skjuler vesentlige fakta, konkluderte MIFF den gang.

Giverbrevet

Nå i november 2017 bruker Flyktninghjelpen historien fra Jubbet Al Dhib på Vestbredden i et tåredryppende giverbrev [se PDF]. På ny blir det underslått at det var snakk om husvogner eller brakker. «Lille Ibtisam gledet seg til å begynne i første klasse, men skolen hennes ble revet natten før første skoledag,» heter det i en bildetekst. «Da jeg så at den nye skolen var ødelagt, begynte jeg å gråte,» heter det i overskriften.

Flyktninghjelpen spiller sterkt på følelser: «Palestinske Ibtisam er syv år gammel. Kanskje kjente hun spenning hver gang hun gikk forbi skolebygningen som Flyktninghjelpen nettopp hadde bygget i landsbyen hennes, Jubbet Al-Dhib på Vestbredden. Tenk at hun skulle bli førsteklassing! Kanskje føltes det som om skolen bare lå der og ventet på akkurat henne…»

Sannheten er altså at det ikke var snakk om noen «skolebygning».

«Natten før skolestart kom israelske soldater til landsbyen hennes. De var tungt bevæpnet, og de kastet tåregassgranater. De ødela skolen,» skriver generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Men husvognene eller brakkene ble ikke ødelagt. Ettersom de var satt opp uten tillatelse og i strid med Oslo-avtalene ble de flyttet og konfiskert, ikke ødelagt.

– Eierne kan få de flyttbare byggene tilbake dersom de betaler en lagringsavgift og undertegner et løfte om å ikke utplassere dem igjen, forklarer Israels ambassade i Norge. Etter at MIFF mottok en kopi av Flyktninghjelpens giverbrev, tok vi kontakt med ambassaden for en uttalelse. Hele den engelske teksten fra ambassaden er gjengitt nederst i denne artikkelen.

«Nå er skolen bygget opp igjen. De 63 elevene har på ny fått en trygg base for både læring og lek,» skriver Flyktninghjelpen i giverbrevet.

Denne gangen er ikke skolen laget av flyttbare husvogner eller brakker på hjul. Ifølge Israels ambassade har palestinerne, med støtte fra Flyktninghjelpen, bygd «permanente bygninger» på samme sted.

Respekterer ikke Høyesteretts kjennelse

Men bygningene er også denne gangen satt opp uten tillatelse eller koordinering med israelske myndigheter, som ifølge Oslo-avtalene har kontroll i Område C. COGAT (Israels sivile myndighet), har på nytt gitt ordre om byggestans, men dette har Flyktninghjelpen og deres palestinske venner ignorert. I stedet for å etterkomme ordren, har de kontaktet Israels høyesterett for å be om beskyttelse mot at bygningene blir revet.

Høyesterett utstedte en midlertidig kjennelse om å stanse rivingen, men nedla samtidig forbud mot å bygge noe mer inntil en høring som er planlagt å finne sted i januar 2018, skriver Israels ambassade.

Israelske myndigheter har respektert Høyesteretts kjennelse. Det har ikke Flyktninghjelpen og palestinerne. De fortsetter byggingen inntil i dag, skriver Israels ambassade.

Den som vil støtte palestinske skolebarn kan gjøre det på flere måter. Man kan støtte skoler som blir satt opp lovlig i et samarbeid mellom israelske myndigheter på den ene siden, og palestinske myndigheter og internasjonale organisasjoner på den andre siden, eller man kan støtte Flyktninghjelpens illegale aktivitet. Den som velger den ulovlige måten bør være oppmerksom på at pengegaven kan vise seg å være bortkastet.

Her er uttalelsen MIFF mottok 13. november 2017 fra Israels ambassade i Norge:

«Some info we got during the weekend about the Jubbett Al Dhib school located in area C:

Last August some transportable buildings were brought to the school area with no privious Authorization or coordination with COGAT in violation of the Oslo agreement. They were confiscated. This was reported in the media as a demolition of the school.

According to the procedure, the owners in such a case can get their property back after paying storage fees and signing a commitment not to place them again.

The Palestinians did not act this way. Instead, they started to build permanent buildings on the same ground, again with no authorization or coordination. Apparently this is the basis to the information as if the school has been reopened.

Following this illegal move COGAT placed on those buildings an order to stop the works which usually is the first legal act before ordering the demolition of an illegally built building. This order was violated, the Palestinians continue to build. At the same time, on behalf of the Palestinians the Israeli Supreme Court has been addressed with a request to give a warrant against a possible demolition of those illegal buildings. The Supreme Court responded to this plea by giving a temporary order to avoid demolition but also to avoid any further building until a later hearing in which the state should present its position. This hearing will take place in January.

Current state of event is that Israeli authorities of course respect the ruling and are not taking any action until January 2018 (at least) while the Palestinians are not in compliance with the same ruling and continue the works at present.»

Ambassadør Raphael Schutz publiserte denne meldingen på Twitter 28. august 2017.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart