«Palestinsk skole ødelagt av Israel før skolestart,» meldte Flyktninghjelpen i en artikkel på sin nettside onsdag 23. august.
Flyktninghjelpen forteller ikke at den aktuelle «skolen» ble bygget bare noen få dager tidligere, og at den bestod av det det pro-palestinske nettstedet Mondoweiss beskriver som «caravans» på betongfundament. «Skolen» var altså noen nylig oppsatte husvogner eller brakker (trolig på hjul).
Satt opp ulovlig
Den ødelagte brakkeskolen i Jubbet Al Dhib, en liten landsby med noen få hundre innbyggere noen kilometer sørøst for Betlehem, er satt opp i Område C av Vestbredden uten byggetillatelse. Oslo-avtalene gjør det klart at israelske myndigheter har ansvar for areal- og byggeplaner i Område C.
Jerusalem Post skriver det slik: «Tirsdag kveld tok Siviladministrasjonen for Judea og Samaria ned en bygning laget av seks «caravans» i landsbyen Jub al-Dib [annen skrivemåte] nær Betlehem.» Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma’an var det snakk om åtte «caravans».
– Bygningen i Jub al-Dib ble bygget ulovlig sist helg, det ble begått et klart brudd på byggestansordre og de nødvendige tillatelser var ikke gitt. Derfor ble konfiskeringen gjennomført i henhold til Siviladministrasjonens myndighet, heter det i en pressemelding fra Siviladministrasjonen. Palestinere og beduiner i Område C får svært få byggetillatelser godkjent fra Siviladministrasjonen, men det pågår ulovlig bygging i stor utstrekning. EU og internasjonale organisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen, finansierer den ulovlige utbyggingen. Ifølge OCHA, gjengitt av Ha’aretz 23. august, har israelske myndigheter hittil i år ødelagt 192 ulovlige bygninger i Område C. I 2016 ble 875 bygninger ødelagt.
Flyktninghjelpens bilder av det nye skoleområdet – som gir utsikt i de fleste himmelretninger – viser at betongfundamentet er satt opp i et område i betydelig avstand fra annen bebyggelse. En palestiner ansatt i en organisasjon involvert i prosjektet sier til Mondoweiss at etableringen av skolen var «en kalkulert plan». En ansatt i Flyktninghjelpen sier til Bistandsaktuelt at det ligger en israelsk bosetning «bare noen hundre meter fra skolen som ble revet». Plasseringen kan tyde på at skolen er satt opp mer i en kamp om å vinne kontroll over landområder enn å være nær opp til hjemmene til de palestinske barna som skal gå på skolen.
Da Flyktninghjelpen bygget brakkeskolen i Jubbet Al Dhib, brøt de Oslo-avtalen.
«Israelerne er ikke mennesker»
Flyktninghjelpen forteller ikke hvordan en av innbyggerne i Jubbet Al Dhib ser på israelerne. «Israelerne er ikke folk, de er ikke en gang mennesker,» sier Manal Zawahra, en voksen kvinne, i videoopptak til Mondoweiss. «Er de mennesker? De er ikke mennesker!» legger hun til litt senere.
Sjarmerende. Flyktninghjelpen har tydeligvis undervisningsarbeid å gjøre, ikke bare til barna i området, men også til de voksne. Kan det også være at israelerne har visst på forhånd hvilket hatbudskap som ville bli kommunisert i disse husvognene eller brakkene?
Forverret hos NRK
Torsdag 24. august plukket NRK opp Flyktninghjelpens artikkel og laget en liten notis som vi gjengir i sin helhet:
«Israel raserte palestinsk skole. En barneskole og en barnehage på Vestbredden har blitt ødelagt av israelske soldater, ifølge Flyktninghjelpen. Israel truer med å rive eller legge ned rundt 55 skoler på Vestbredden som ikke bruker israelsk læreplan.»
Her ser vi at Flyktninghjelpens mangel på fakta og nyanser forplanter seg. NRKs lesere får ikke vite at det er snakk om noen få husvogner eller brakker som er oppsatt noen dager tidligere. (Barnehagen som blir nevnt av NRK var et blikkskur, ifølge Flyktninghjelpens egne bilder.)
De palestinske skolene på Vestbredden bruker ikke israelsk læreplan, slik NRK hevder. Flyktninghjelpen skriver om læreplaner: «Siden 2011 har den israelske regjeringen truet med å holde tilbake tillatelser og midler til skoler som ikke bruker læreplaner der man har fjernet henvisninger til palestinsk identitet og kultur, okkupasjonen, israelske bosetninger og andre aspekter av palestinsk historie.»
Det er uklart for MIFF hva Flyktninghjelpen sikter til, for israelske myndigheter gir verken faglige tillatelser eller midler til skoler i de palestinske selvstyreområdene. 29. juni 2017 rapporterte nyhetsbyrået Reuters om et tilbud Israel gir til arabiske skoler i den østlige delen av Jerusalem. Skoler som bruker israelske læreplaner blir økonomisk belønnet. Målet er å gjøre elevene mer konkurransedyktige i det israelske utdannings- og jobbmarkedet.
– En ung mann fra Øst-Jerusalem som har en israelsk utdanning har en mye større sjanse til å få jobb. Vårt mål er å fremme økonomisk utvikling – det er derfor vi bruker gulrot, ikke pisk, sier Israels utdanningsminister Naftali Bennett til Reuters.