Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide gir 125 millioner kroner til UNRWA. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)

– Norge er svært bekymret for den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kritisk til USA.

LO har nettopp bekreftet at de vil utslette Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Petter Eide fra Sosialistisk Venstreparti har sendt et skriflig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra Høyre om hvordan Norge forholder seg til USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

«Hvordan har Norge offisielt formidlet sin kritikk til amerikanske myndigheter om den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som ambassade, og hvordan har Norge gjort det klart overfor amerikanske myndigheter at Norge har besluttet å opprettholde sin ambassade i Tel Aviv?», skriver Eide i sitt skriftlig spørsmål til utenriksministeren.

Seks dager etter at spørsmålet ble sendt inn har Eriksen svart.

«Jeg har offentlig uttrykt at Norge er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet», svarer utenriksministeren SV-politikeren.

Videre skriver Søreide at Jerusalems status og andre viktige utestående spørsmål må bli løst gjennom forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

«Dette har også blitt formidlet til amerikanske myndigheter via vår ambassade i Washington DC og fra Utenriksdepartementet til den amerikanske ambassaden i Oslo», skriver hun, og understreker:

«USA er godt kjent med norsk posisjon i denne saken.»

Med Israel for fred har oppfordret norske myndigheter til å følge etter USA og flytte ambassaden dit, men utenriksministeren avviser at det er aktuelt.

«Flytting av den norske ambassaden er ikke aktuell norsk politikk.»

Torsdag skal Norge og resten av FNs generalforsamling stemme over en resolusjon som går imot USAs anerkjennelse av Jerusalem. USA har advart Norge og andre mot at de vil notere ned navnene på de som går imot dem.

– Presidenten vil følge stemmegivningen nøye og har bedt om at jeg rapporterer tilbake om hvem som stemmer imot oss, skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley i et advarende brev til FNs generalforsamling.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart