Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Norge er svært bekymret for den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide gir 125 millioner kroner til UNRWA. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kritisk til USA.

Petter Eide fra Sosialistisk Venstreparti har sendt et skriflig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra Høyre om hvordan Norge forholder seg til USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

«Hvordan har Norge offisielt formidlet sin kritikk til amerikanske myndigheter om den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som ambassade, og hvordan har Norge gjort det klart overfor amerikanske myndigheter at Norge har besluttet å opprettholde sin ambassade i Tel Aviv?», skriver Eide i sitt skriftlig spørsmål til utenriksministeren.

Seks dager etter at spørsmålet ble sendt inn har Eriksen svart.

«Jeg har offentlig uttrykt at Norge er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet», svarer utenriksministeren SV-politikeren.

Videre skriver Søreide at Jerusalems status og andre viktige utestående spørsmål må bli løst gjennom forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

«Dette har også blitt formidlet til amerikanske myndigheter via vår ambassade i Washington DC og fra Utenriksdepartementet til den amerikanske ambassaden i Oslo», skriver hun, og understreker:

«USA er godt kjent med norsk posisjon i denne saken.»

Med Israel for fred har oppfordret norske myndigheter til å følge etter USA og flytte ambassaden dit, men utenriksministeren avviser at det er aktuelt.

«Flytting av den norske ambassaden er ikke aktuell norsk politikk.»

Torsdag skal Norge og resten av FNs generalforsamling stemme over en resolusjon som går imot USAs anerkjennelse av Jerusalem. USA har advart Norge og andre mot at de vil notere ned navnene på de som går imot dem.

– Presidenten vil følge stemmegivningen nøye og har bedt om at jeg rapporterer tilbake om hvem som stemmer imot oss, skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley i et advarende brev til FNs generalforsamling.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart