Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)

Norsk festival prøver å ro seg bort fra sin grove diskriminering

Prøver nå å fortelle at de kunne gitt åpning for israelere, etter «bakgrunnssjekk», som er enig med dem selv.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

– Vi kan ikke med god samvittighet invitere israelske deltakere, skrev arrangørene av kunstfestivalen «Feminine Tripper» i et brev til fem kvinnelige israelske koreografer 7. mars. For to dager siden gjenga MIFF svaret fra de israelske kunstnerne, hvor den norske festivalens grove diskriminering blir avkledd.

Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø, arrangørene av «Feminine Tripper», sendte 18. mars et svar til israelerne. Der forteller de at 10 av 117 søknader til festivalen kom fra israelske kunstnere bosatt i Israel.

– Vi hadde et stort arbeidspress med å gå gjennom så mange søknader, og vi hadde ikke kapasitet til å spørre om mer informasjon eller til å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på hver av de israelske artistene – mottar de finansiering fra den israelske regjeringen, er de tilknyttet en israelsk institusjon eller er de faktisk motstandere av okkupasjonen, skriver Bøgwald og Slettebø.

– Vi er lei oss dersom vår avgjørelse rammet israelske artister som motsetter seg Israels okkupasjonspolitikk. Vi forstår at vi i framtiden må ta tid til å samle denne informasjonen. Vi støtter en smart boikott som rammer statlige institusjoner eller personer som er involvert i okkupasjonen. Vi vil være veldig glad for å etablere kunstnerisk samarbeid med kunstnere som går imot okkupasjonen, skriver de videre.

Mot slutten av brevet skriver de norske festivalarrangørene at okkupasjonen har «pågått i mer enn 60 år». Enten er dette en skrivefeil (Israels lovlige okkupasjon av Vestbredden har vart i kun 50 år), eller så har Bøgwald og Slettebø det synet som er svært utbredt blant palestinerne: Også selve Israel er okkupert område, og okkupasjonen har dermed pågått i snart 70 år.

«Feminine Tripper» forteller i brevet at de fikk to søknader fra israelere som bor «utenfor Israel».

– Disse to kunstnerne ble ikke utsatt for vår boikott, skriver de.

Problemet ser ut til å være jøder som bor i Israel og som ikke er enige med Bøgwald og Slettebø.

Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringsloven. Politiet bør starte sin etterforskning.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart