Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norsk festival prøver å ro seg bort fra sin grove diskriminering

Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Prøver nå å fortelle at de kunne gitt åpning for israelere, etter «bakgrunnssjekk», som er enig med dem selv.

– Vi kan ikke med god samvittighet invitere israelske deltakere, skrev arrangørene av kunstfestivalen «Feminine Tripper» i et brev til fem kvinnelige israelske koreografer 7. mars. For to dager siden gjenga MIFF svaret fra de israelske kunstnerne, hvor den norske festivalens grove diskriminering blir avkledd.

Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø, arrangørene av «Feminine Tripper», sendte 18. mars et svar til israelerne. Der forteller de at 10 av 117 søknader til festivalen kom fra israelske kunstnere bosatt i Israel.

– Vi hadde et stort arbeidspress med å gå gjennom så mange søknader, og vi hadde ikke kapasitet til å spørre om mer informasjon eller til å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på hver av de israelske artistene – mottar de finansiering fra den israelske regjeringen, er de tilknyttet en israelsk institusjon eller er de faktisk motstandere av okkupasjonen, skriver Bøgwald og Slettebø.

– Vi er lei oss dersom vår avgjørelse rammet israelske artister som motsetter seg Israels okkupasjonspolitikk. Vi forstår at vi i framtiden må ta tid til å samle denne informasjonen. Vi støtter en smart boikott som rammer statlige institusjoner eller personer som er involvert i okkupasjonen. Vi vil være veldig glad for å etablere kunstnerisk samarbeid med kunstnere som går imot okkupasjonen, skriver de videre.

Mot slutten av brevet skriver de norske festivalarrangørene at okkupasjonen har «pågått i mer enn 60 år». Enten er dette en skrivefeil (Israels lovlige okkupasjon av Vestbredden har vart i kun 50 år), eller så har Bøgwald og Slettebø det synet som er svært utbredt blant palestinerne: Også selve Israel er okkupert område, og okkupasjonen har dermed pågått i snart 70 år.

«Feminine Tripper» forteller i brevet at de fikk to søknader fra israelere som bor «utenfor Israel».

– Disse to kunstnerne ble ikke utsatt for vår boikott, skriver de.

Problemet ser ut til å være jøder som bor i Israel og som ikke er enige med Bøgwald og Slettebø.

Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringsloven. Politiet bør starte sin etterforskning.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart