Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Norsk festival med grov diskriminering: «Vi kan ikke åpne for israelske deltakere»

Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
«Vi kan ikke invitere israelske deltakere med en god samvittighet.»

Artikkelen fortsetter under.
Shalom! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

I dag starter kunstfestivalen «Feminine Tripper» i Oslo. Temaet for festivalen er femininitet og kjønnsroller.

Arrangørene Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø har valgt å utestenge alle israelske deltakere.

– Etter nøye vurdering beklager vi at vi må informere dere om vår beslutning om ikke å invitere israelske deltakere til vår festival, skrev arrangørene i et brev til fem kvinnelige israelske koreografer 7. mars.

– Vi kan ikke med god samvittighet invitere israelske deltakere når vi vet at kunstnere fra de okkuperte palestinske områdene har problemer med svært begrenset adgang til å reise til internasjonale kunstarrangement og at de har liten mulighet til å kommunisere deres kunst utenfor de okkuperte områdene, skriver Bøgwald og Slettebø. De hevder også «den israelske regjeringen bruker kultur som en form for propaganda for å hvitvaske eller rettferdiggjøre sitt okkupasjonsregime og undertrykking av det palestinske folk».

– Vi setter pris på deres kunstneriske prosjekt og håper på muligheten til å invitere dere til Norge igjen når de politiske omstendigheter har endret seg, skriver arrangørene av Feminine Tripper.

Torsdag 15. mars svarte de israelske koreografene på brevet.

– Vi opplever at deres avgjørelse om å nekte deltakelse i festivalen for israelske artister oppmuntrer til splittelse og fortsettelse av konflikten, i stedet for å peke på en annen vei for verden, der man har verdier som inkludering, ytringsfrihet, dialog og åpenhet. Der man ser forbi merkelapper og godtar ulike perspektiver, skriver kunstnerne.

Israelerne bruker de norske kunstnernes egne ord til å vise at de med deres boikott står for en gruppetekning og diskriminering som de ellers motarbeider i andre sammenhenger. De avfeier også Feminine Trippers påstand om å være propagandaverktøy for den israelske staten, to av koreografene har hatt sine egne problemer med den nåværende israelske kulturministeren.

– Vi er tro mot vår kunst og vil motsette oss enhver form for sensur, enten det kommer internt i Israel eller utenfra, skriver koreografene. Med en rekke spørsmål avkler de den norske festivalens heslige diskriminering.

– Vil dere avvise en spansk kunstner på grunnlag av Spanias politikk mot Katalonia og baskerne? Vil dere avvise en saudi-arabisk kunstner på grunnlag av Saudi-Arabias restriksjoner i kvinners rettighter? Vil dere avvise en amerikansk kunstner på grunnlag av amerikansk politikk når det gjelder «innreiseforbud for muslimer»? Vil dere avvise en syrisk kunstner for den blodige krigen de siste årene, forårsaket av den syriske regjeringen? Vil dere avvise en iransk kunstner på grunn av den brutale reaksjonen mot det siste opprøret i landet? Vil dere avvise en ungarsk kunstner fordi Ungarn har stengte grenser for flyktninger? Dersom vi var fra Israel, men var muslimske arabere, kristne arabere, beduiner, tsjerkessere, drusere, ville vi da også blitt nektet deltakelse på festivalen? Hva om vi var jødiske israelere som bodde i utlandet?

Da «Feminine Tripper» inviterte til kunstneriske forslag til festivalen, opplyste de at «alle kunstnere kan søke [med diverse ulike kunsttyper] uavhengig av alder, kjønn, kjønnsidentitet eller nasjonalitet».

– Deres avgjørelse om å nekte adgang for israelske kunstnere ser ut til å gå imot deres eget formål og visjon, påpeker israelerne. Til slutt i sitt brev ber Eden Wiseman, Roni Rotem, Nitzan Lederman, Maayan Cohen Marciano og Adi Shildan om «dialog i stedet for utstengelse».

Eden Wiseman har publisert mailvekslingen i et åpent Facebook-innlegg. Den israelske avisen Yedioth Aharonoth skrev om saken tidligere i dag (lenke hebraisk).

 

Ikke politisk dogmatikk?

festivalens innsamlingsside på bidra.no er det samlet inn 200 kroner. Der skriver arrangørene: «Vi ønsker å skape en kunstnerisk festival uten politisk dogmatikk, men med interessante perspektiver og kunstneriske dialoger.» Selv er de tydeligvis så dogmatiske, at det ikke er plass for israelere i dialogen.

Mange vil spørre seg om denne diskrimineringen får offentlig støtte. Arrangørene skriver på bidra.no:

«Festivalprosjektet vårt er en lav-budsjettsproduksjon og den eneste støtten vi får er fra teaterorganisasjonen – Nordic Black Theatre som har vært så generøse å tilby oss gratis lån av Cafeteateret og lønn til tekniker. Vi har søkt om midler fra ulike fond, men vi vil ikke få svar på disse søknadene før etter festivalen. Men vi har likevel bestemt oss for å gjennomføre FEMININE TRIPPER – no matter what!»

Alle fond som ønsker å diskriminere kan bare stille seg i køen.

Arrangørene presenterer seg selv slik: «Margrete Slettebø er en norsk danse- og performance kunstner med hovedvekt på butoh-inspirert arbeid. Hun er iniativtaker og utøver i Oslo Butohlaboratorium og i styringsgruppa til kunstnerorganisasjonen Acts- laboratory forperformance practice. Kristiane Nerdrum Bøgwald er skuespiller og performancekunstner som det siste året har vært tilknyttet kompaniet Grusomhetens Teater og som også er et medlem av dansekompaniet Oslo Butoh-laboratorium.» Ifølge Slettebøs Facebook-profil er hun tidligere leder i Fellesutvalget for Palestina.

Sin innsamlingshilsen avslutter de norske arrangørene med «masse kjærlighet!». Bare ikke til israelere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart