Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Det nytter ikke å fortsette et arbeid som ikke fungerer

Bengt Ove Nordgård, styreleder i MIFF (2017-2021). (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Bengt Ove Nordgård, styreleder i MIFF (2017-2021). (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
- Så lenge vi fortsetter med bistand til PA, kommer vi ikke unna at Norge blir medskyldig i palestinske selvstyremyndigheters belønning av terror, sier Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF.

Onsdag 19. september ga utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skriftlig svar til stortingsrepresentant Steinar Reiten. Hun skrev at palestinske selvstyremyndigheters «støtteordning til fanger og deres familier» er «uakseptabel». Utenriksministeren lovte også å fortsette arbeidet for å få slutt på ordningen.

– Jeg er spent på å høre hvordan Utenriksdepartementet har tenkt å fortsette arbeidet, for det er åpenbart at dialogen de har hatt med PA om dette de siste årene ikke har ført til noen endring i riktig retning, kommenterer Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF. De siste årene har palestinske selvstyremyndigheter stadig øket bevilgningene til budsjettpostene som belønner dømte terrorister og deres familier. I august sendte MIFF et varsel til Riksrevisjonen om saken: Norsk bistand bidrar til å belønne terror og finansiere hatefulle ytringer.

Reiten siterte fra MIFFs varsel til Riksrevisjonen i sitt spørsmål til utenriksministeren: «I følge tall fra organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) utgjør lønn til fengslede terrorister og deres familier 7,5 prosent av PAs totale budsjett for 2018. Beløpet som brukes på belønning av terror (terrordømte i fengsel, løslatte terrorister og deres familier) tilsvarer i følge MIFF 44 prosent av den totale summen som PA håper å få i utenlandsk bistand i 2018.»

Utenriksministeren har ingen innsigelser mot MIFFs faktaopplysninger i saken. «Fra norsk side har det ved gjentatte anledninger blitt formidlet tydelig til de palestinske selvstyremyndighetene at støtteordningen til fanger og deres familier er uakseptabel. De palestinske selvstyremyndighetene har forsikret at norske bistandsmidler ikke brukes til dette formålet. Dette ble igjen bekreftet i mitt møte med den palestinske finansministeren Shukri Bishara 5. august i år. Flere andre store givere, som Norge har tett dialog med i dette spørsmålet, har mottatt liknende forsikringer. Vi vil fortsette å være en del av det internasjonale arbeidet for å få slutt på den nåværende ordningen,» skriver Søreide.

– Siden 2013 har tre norske utenriksministre tatt denne saken opp, men de milde formaningene fra norsk side har tydeligvis ikke hatt noen virkning. Hvorfor vil ikke UD stille betingelser om endring for fortsatt støtte? spør Nordgård. I en rekke andre tilfeller har Norge truet med å holde bistandsmidler tilbake når mottakerne står for politikk eller holdninger som er uakseptable for Norge.

I 2013 skrev MIFF:

«Den norske regjering må være tydelig. Et belønningssystem for dømte terrorister, som skaleres etter straffens lengde, og dermed også etter terrorhandlingens alvorlighet, er fullstendig uakseptabelt. Noe er fundamentalt galt i PAs prioriteringer når terrorister som planla angrep hvor titalls sivile ble drept får månedslønn som er flere ganger større enn palestinske politimenn. Uten terror kunne en palestinsk stat vært på plass for lenge siden. Så lenge terror belønnes vil ikke Norge skyte inn en eneste ny krone i statsbyggingsprosjektet.»

I varselet til Riksrevisjonen skrev MIFF blant annet:

  • Riksrevisjonen oppfordres til å undersøke om Utenriksdepartementet ved sin generelle budsjettstønad til PA gjør seg skyldig i brudd på Straffelovens forbud mot terrorfinansiering og oppfordring til terror.
  • Riksrevisjonen oppfordres til å undersøke om Utenriksdepartementet ved sin generelle budsjettstønad til PA gjør seg skyldig i brudd på Straffelovens forbud mot hatefulle ytringer.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart