Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Årets nye norske julesang demoniserer Israel og er skrevet av AKP(m-l)-medlem

Skjermdump av sangen «Ei julefortelling» fra YouTube.
Skjermdump av sangen «Ei julefortelling» fra YouTube.
Visegruppa Åtgaum kommer med en juleskrøne.

Årets nye norske julesang ble publisert av den nordnorske visegruppa Åtgaum 26. november. Sangteksten, som bygger på et dikt av den katolske marxisten Johanna Schwarz fra 1974, gjengis i sin helhet her:

«Det skjedde i en flyktningleir. Desember-natten av kald. En jente med navnet Maria, ble mor til en gutt i en stall.

Det kom ingen hellige menn. Han var ikke Gud sin sønn. Der var ingen engler som spilte og sang, men mektige bombedrønn.

Og Israels herskere sa: ‘Vi har rett til å kjempe for land og for hjem. De andre er ikke av Davids ætt, det finnes ikke rom for dem.’

Det skjedde i en flyktningleir. Desember-natten av kald. Det lyste som stjernen i Østerland, av brann i en bombet stall.»

YouTube-versjonen av «Ei julefortelling» er illustrert med et bilde av «Josef og Maria» som blir hindret å komme inn til Betlehem av den israelske sikkerhetsmuren.

Men Åtgaum har et problem. I virkeligheten er det motsatt av sangens beskrivelse. Deres julefortelling er en juleskrøne.

Det er Davids ætt det ikke er plass til i Betlehem. På grunn av sikkerhetstrusselen mot jøder i Betlehem har det vært forbudt for israelsk statsborgere å dra inn i byen siden den andre intifadaen. Rasistisk-motivert vold fra palestinske terrorister i Betlehem, ville vært en større trussel for jødiske Maria og Josef enn israelske sikkerhetskontroller.

Det finnes rikelig med rom for dem som ikke er av Davids ætt både i Israel og i Betlehems-området. Den arabisk-palestinske befolkningen i områdene Israel, Vestbredden og Gaza har økt med en faktor på ti de siste hundre årene.

Barrieren i illustrasjonen har reddet livet til utallige hellige menn og gravide jødiske kvinner de siste 16 årene. Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

Når Åtgaum kobler sin politiske kamp mot muren til en kristen julehøytid, føyer de seg (forhåpentligvis uvitende!) inn i en århundrelang kristen tradisjon med intensiverte angrep mot jøder og jødiske interesser i forbindelse med kristne høytider. Situasjonen som bildet hevder å beskrive, er i tillegg fullstendig usann.

De hellige menn, som Åtgaum synger om, kom sannsynligvis fra ett eller flere av det som i dag er arabiske land. Flere hundretusen jødiske israelere har de siste generasjonene flyktet fra disse områdene. I løpet av de siste 80 årene er nærmere én million jøder blitt jaget og presset ut av arabiske land. Det var ikke rom for dem.

I 1948 var det 135.000 jøder i Irak. I dag er det mindre enn 5 (fem!) jøder tilbake. De siste 15 årene har hundretusenvis av kristne rømt fra Irak. De få som er igjen beskytter seg også bak murer og gjerder, slik jødene gjør i Israel. Det er ikke rom for dem.

Åtgaums politiske kamp mot muren er svært betenkelig i seg selv, når man vet hvilke positive konsekvenser den har hatt for å redusere konfliktnivået. At de skaper løgnbilder og kobler kampen til historier fra Det nye testamentet, og dermed gir kritikken religiøse overtoner, er forkastelig.

Visegruppa Åtgaum består av Geir Remen (gitar, sang), Jens Sundbø (gitar, sang, tangenter), Royer Martin Larsen (bass), Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (perkusjon) og Becky Nation (fiolin).

 

Kristenforfølgelse
Det ville neppe være bare Jesu foreldre som fikk en ublid mottakelse i den palestinske byen Betlehem, dersom juleevangeliet skulle blitt repetert i dagens politiske klima. Som den første kristne, og endog en som vant tilhengere fra andre religioner, ville Jesus nok også fått merke på kroppen forfølgelsen fra muslimene i byen. Det foregår utstrakt diskriminering og trakassering av kristne i palestinske områder, og særlig de ytterst få kristne som våger å forsøke seg på misjon overfor muslimer møter tøff motstand. Palestinske selvstyremyndigheter gjør lite eller ingenting for å dempe forfølgelsen.

– Rasismen vi blir utsatt for øker stadig. I 1950 utgjorde den kristne befolkningen 75 prosent av Betlehem. I dag er vi knapt mer enn 12 prosent kristne. Hvis tilstandene fortsetter, vil vi ikke være her mer om 20 år, sa den palestinske journalisten Samir Qumsiyeh til Jerusalem Post i oktober 2005.

Finnes det noen norske visegrupper som spiller og synger i solidaritet med jødene og de kristne som er blitt jaget og blir jaget ut av arabiske land?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart