Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)
Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)

Det er forferdelig å si det, men nok en gang har Hamas grunn til å takke den norske regjering

Med den ene hånden stemte Norge for fordømmelse av Hamas i FNs generalforsamling torsdag 6. desember, men med den andre bidro vi til at resolusjonen ikke ble vedtatt.

27. januar 2011 var en av de verste dagene i norsk-israelske forbindelser. Da sendte TV2 en reportasje hvor Hamas-leder Khaled Mashaal blant annet sa: «Vi setter stor pris på den norske regjeringen, og dens politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske både når det gjelder Palestina-saken generelt og Hamas spesielt.»

En samlet opposisjon ga sterk kritikk etter at TV2 avslørte telefonsamtalene som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde hatt med Hamas-lederen i 2007.

Nå viser det seg at de som satt i opposisjon den gang, også har en politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske når det gjelder Hamas.

Torsdag 6. desember presenterte USA en resolusjonstekst til FNs generalforsamling som fordømte terrororganisasjonen Hamas. For å hindre vedtak, og for å beskytte Hamas mot fordømmelse, krevde PLO og Den arabiske liga at resolusjonen skulle få to tredelers flertall for å bli vedtatt. Som MIFF rapporterte samme kveld, stemte alle EU-landene imot, men Norge avstod.

Det ble flertall for resolusjonsteksten (87 for, 57 mot, 33 fraværende), men den ble ikke vedtatt fordi den ikke fikk støtte fra mer enn 66 prosent (kun 49 prosent). Hadde Norge og tre andre land avvist arabernes prosesskrav om to tredelers flertall ville resolusjonen blitt vedtatt. På denne måten ble Norge medskyldig i beskyttelse av Hamas. Nok en gang var Norges politikk overfor Hamas annerledes enn europeerne og amerikanerne, og nok en gang stilte den seg slik at den islamistiske og antisemittiske terrororganisasjonen setter stor pris på den.

Utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen har et stort forklaringsproblem. Ofte når regjeringen er med på kritikk og fordømmelse av Israel, er forklaringen at Norge følger andre europeiske land. Men hva når de andre EU-landene gjør det rette (til og med Sverige!), hvorfor skal Norge da gjøre feil og bidra til at en resolusjon som man tydeligvis støtter ikke ble vedtatt? Vil Norge i framtiden sørge for at vedtak mot Israel i FNs generalforsamling krever to tredelers flertall?

MIFF venter på Utenriksdepartementets svar.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart