Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Regjeringen avviste våpensalg til Israel, men selger våpen til andre land i krig

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Også i 2018 har Solberg-regjeringen avvist søknad om eksportlisens til Israel.

Fredag 7. juni publiserte regjeringen den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell. «I 2018 eksporterte norske bedrifter forsvarsmateriell og -tjenester for 5,8 milliarder kroner. Det er en nedgang fra eksportverdien på 6,3 milliarder i 2017,» skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

I rapporten fremgår det at søknad for eksportlisens til Israel er blitt avvist i løpet av 2018. «I 2018 ble det gitt 11 avslag på konkrete søknader og henvendelser om eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer for militær bruk til følgende land: De forente arabiske emirater, Israel, Libanon, Kamerun, Kina, Kirgisistan, Kypros, Libanon, Marokko og Taiwan.» (Samtidig viser rapporten at både De forente arabiske emirater, Kypros og Marokko har fått kjøpe annet militært utstyr fra Norge i 2018.)

Israel har ikke fått kjøpe noe. I 2013 var regjeringens begrunnelse som følger: «Hovedprinsippet er at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.»

Da er det underlig at Norge selger ammunisjon, elektronisk utstyr og bilde/ videoutstyr til India som var involvert i konflikter som minst krevde 950 menneskeliv i 2018.

Da er det underlig at Norge selger skytevåpen, ildledningsutstyr, bilde/ videoutstyr og programvare til Indonesia som var involvert i konflikt som krevde livet til 21-26 mennesker i 2018.

Da er det underlig at Norge selger skytevåpen, ammunisjon og ildledningsutstyr til Thailand som var involvert i konflikter som minst krevde livet til over 200 mennesker i 2018.

Da er det underlig at Norge selger skytevåpen, ammunisjon, ildledningsutstyr, energetiske materialer, elektronisk ustyr, bilde/ videoutstyr og programvare til Tyrkia som var involvert i konflikt som minst krevde livet til over 500 mennesker i 2018.

I tillegg selger Norge selvsagt masse våpen til våre NATO-allierte som er involvert i en rekke kriger med mye høyere dødstall enn i konflikten mellom israelere og palestinere. I 2018 er det anslått at dødstallene lå rundt 36.000 i Afghanistan, over 20.000 i Syria og nesten 5.000 i Irak.

Dødstallene henter MIFF fra Wikipedia-siden List of ongoing armed conflicts. Til sammenligning lister den samme siden 304 drepte i konflikten mellom israelere og palestinere i 2018.

I mars 2018 ble det kjent at Kongsberg Gruppen er i ferd med å inngå den største enkeltkontrakten i konsernets over 200 år lange historie. Våpensalget går til Qatar, som er dypt involvert i Syria og som er en av de fremste sponsorene av Hamas-regimet på Gaza-stripen.

MIFF aksepterer ikke at Norge avviser våpensalg til Israel samtidig som vi selger våpen i stor stil til støttespillere av Israels fremste fiender og terrorister. MIFF forventer at regjeringen revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel, og legger til grunn de samme kriterier for salg og kjøp av våpen fra Israel som for andre NATO-partnerland.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart