Et israelsk F-16 D 041 tar av for første gang etter overhaling. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)
Et israelsk F-16 tar av fra en israelsk flybase. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)

Norge må likebehandle Israel med andre land når det gjelder våpenhandel

Lik og del om du er enig!

Regjeringen gjorde det tidlig klart at det ikke var aktuelt å selge norskproduserte våpen til Israel. Statssekretær Bård Glad Pedersen sa til Dagen 25. oktober 2013: «Hovedprinsippet er at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.»

MIFF respekterer i utgangspunktet dette standpunktet, men når vi ser at dette prinsippet ikke følges for en rekke andre land er det vanskelig å forstå.

Den siste stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2016 viser at Norge selger våpen til flere arabiske land (som er involvert i krigene i Syria og Jemen) og til andre land som er involvert i væpnede konflikter og bekjempelse av interne opprørsstyrker (borgerkriger).

I mars ble det kjent at Kongsberg Gruppen er i ferd med å inngå den største enkeltkontrakten i konsernets over 200 år lange historie. Våpensalget går til Qatar, som er dypt involvert i Syria og som er en av de fremste sponsorene av Hamas-regimet på Gaza-stripen.
MIFF aksepterer ikke at Norge avviser våpensalg til Israel samtidig som vi selger våpen i stor stil til støttespillere av Israels fremste fiender og terrorister.

MIFF forventer at regjeringen

  • revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel, og legger til grunn de samme kriterier for salg og kjøp av våpen fra Israel som for andre NATO-partnerland.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart