Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvordan millioner av norske kroner går til en terrororganisasjon og til palestinske komiteer som ikke jobber

Siv Jensen, Ine Marie Eriksen Søreide og Erna Solberg 20. oktober 2017. (Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor, flickr)
Siv Jensen, Ine Marie Eriksen Søreide og Erna Solberg 20. oktober 2017. (Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor, flickr)
Regjeringen sier så fint at den «aktivt vil motarbeide økonomiske bidrag til terrorisme», likevel fortsetter pengene å strømme inn i en kasse som finansierer minst én EU-listet terrororganisasjon.

Fra 2011 til 2018 har Norge gitt om lag 5 milliarder kroner i multilateral bistand til palestinerne. En stor andel, et sted mellom 1,5 og 2 milliarder, er overført direkte til palestinske selvstyremyndigheters budsjett (de siste årene via Verdensbanken).

MIFF har tidligere skrevet mye om hvordan denne bistanden blir misbrukt til å belønne og glorifisere terrorister. Denne måneden har MIFF bidratt til å få stort fokus på hvordan norske bistandsmidler finansierer palestinske skolebøker som fremmer jihad. Gjennom årene har vi tatt opp mange andre negative sider ved bistanden til palestinerne, for eksempel at Norge fortsetter å gi millioner av kroner til palestinernes forhandlingsdepartement, til tross for at palestinske myndigheter (PA) nekter å forhandle med Israel.

Her er to andre spørsmål norske politikere bør stille seg selv ved bistanden.

1. Hvordan kan Norge leve med å gi støtte til en organisasjon som EU har på sin terrorliste?

Fra 2011 til 2018 har PA overført over 18 milliarder kroner til PLO, ifølge gjennomgangen som Palestinian Media Watch har gjort av regnskapene. Den palestinske paraplyorganisasjonen har kanalisert en del av disse pengene videre til PLOs medlemsorganisasjoner, inkludert den nest største fraksjonen, Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Det er en organisasjon som USA og EU har på sine terrorlister.

Land som gir bistand til palestinerne har krevd stadig bedre innsyn i palestinske myndigheters budsjetter. Men bistandslandene har ikke innsyn i PLOs regnskap. Likevel kommer det av og til fram at PLO fortsetter å støtte PFLP økonomisk. «Det er ikke sant at overføringene til PFLP har stanset,» sa Azzam Al-Ahmad 17. juni 2018 til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. 11. april 2016 gjenga Ma’an en anklage fra PFLP om at overføringene var stanset i februar og mars, men det var ikke fordi PFLP står på EUs terrorliste, men fordi noen av deres ledere hadde stilt krav om at president Mahmoud Abbas måtte gå av.

Den norske regjeringen skriver så fint i Granavolden-erklæringen at den vil «markere en tydelig kritisk linje overfor alle former for antisemittisme og aktivt motarbeide økonomiske bidrag til terrorisme, inkludert fangelønn». Ett år senere fortsetter PA å utbetale over 3 millioner daglig til fengselsdømte palestinske terrorister, og norske penger fortsetter å strømme inn til PA. Ett år senere fortsetter PA å gi norske penger videre til PLO som gir pengene videre til PFLP, som står på EUs terrorliste. Hvordan kan regjeringen leve med dette?

2. Hvordan kan Norge leve med at et milliardbeløp blir skuslet bort på komiteer som ikke jobber?

Fra 2011 til 2018 har PA brukt 275 millioner kroner på sin «sentrale valgkomité» uten at det er avholdt noe valg i perioden. I den samme perioden har PA brukt 887 millioner kroner på «lovgivende forsamling» uten at det er avholdt noen møter.

PA-president Mahmoud Abbas har ikke stilt til valg siden 2005. Palestinernes lovgivende forsamling ble valgt i 2006, men har ikke vært i funksjon siden kort tid etter valget.

Den norske regjeringen skriver så fint i Granavolden-erklæringen at den vil «stille tydelige krav til land som mottar norsk bistand om fremgang innen demokrati, sivilsamfunn, antikorrupsjon, liberale rettsstatsprinsipper, tros-, livssyns- og ytringsfrihet og likestilling». Overfor palestinerne har Norge tydeligvis ikke vært tydelige nok.

Hvis ikke bistandsgiverne krever at PA forklarer hvordan milliarder av kroner blir sløst bort – inkludert til å finansiere funksjoner som ikke blir brukt og terrororganisasjoner – samtidig som de trygler om mer bistandspenger, vil PA fortsette å bruke og misbruke goodwillen til bistandsgiverne, konkluderer Maurice Hirsch i Palestinian Media Watch.

Det hjelper ingen at Norge fortsetter med sin såkalte «konstruktive dialog» med palestinske selvstyremyndigheter, når situasjonen bare blir verre år etter år. Det vil hjelpe palestinere som ønsker fred og sameksistens dersom Norge setter ned foten. Å si at nok er nok vil også kunne berolige hundretusenvis av norske skattebetalere som er kraftig forsynt med dette forferdelige misbruket av samfunnets verdier.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart