Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israel går forbi Norge på ny FN-liste over verdens beste land

Israel og Norge
Israel og Norge. (Illustrasjonsfoto)

Nå kan ikke lenger Norge kalle seg verdens beste land, melder NRK tirsdag 15. desember. På FNs Human Development Index har Norge stort sett hatt topp-plasseringer siden rangeringen ble startet i 1990.

I år har FN laget en liste hvor også natur- og miljøkostnaden ved brutto nasjonalprodukt inngår i rangeringen. På «Planetary pressures-adjusted HDI» for 2019 (se side 241) faller Norge fra 1. til 16. plass. Samtidig rykker Israel opp fra 19. plass til 12. plass. Norge faller fordi vi har stor oljeproduksjon per innbygger. Også andre rike, oljeproduserende land faller kraftig på listen – Australia 72 plasser ned, Canada 40 plasser ned, USA 45 plasser ned.

FN har ikke utarbeidet justerte tall for palestinske selvstyreområder, som ligger på 115. plass i normal HDI. Palestinerne ligger foran nabolandet Egypt og like bak Sør-Afrika og Venezuela.

Alle rangeringer av land bygger på et begrenset antall måleverdier. HDI rangerer tradisjonelt landområder etter et kombinert poengsystem som bygger på tall som forventet levelengde, lese- og skriveferdigheter, utdanningsnivå og bruttonasjonalprodukt per innbygger og kjøpekraft.

I 2009 lå Israel på 27. plass på listen, og har altså rykket fram 12 plasser de siste ti årene. Israels befolkning i hovedsak er første, andre eller tredje generasjons innvandrere fra arabiske og muslimske land eller første eller andre generasjons innvandrere fra tidligere kommunistland. Sammenlignet med landene disse flyktet eller flyttet fra er Israels resultater enestående gode.

Israels imponerende resultater på HDI blir enda bedre når man ser på utviklingen over tid. MIFF så på dette i detalj for ti år siden. Ingen av alle de vestlige landene som lå over Israel på listen i 2009, hadde forbedret sin HDI-karakter mer fra 1975 til 2005. Israel økte med 22,8 prosent. Irland, som lå på femte plass i 2009, økte med 16,5 prosent.

Israels raske kvalitetsvekst i de aktuelle måltallene kom i en periode med rask befolkningsøkning, noe som gjør det enda mer imponerende. Israel vokste fra 4,4 til 7,1 millioner innbyggere (61 prosent økning) fra 1975 til 2005. Island (50%), Australia (49%) og USA (36%) var de eneste vestlige landene som hadde noe i nærheten av den samme befolkningsveksten. Norges vekst i samme periode var på kun 15 prosent.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart