Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Millionsatsing på norsk laks i Israel

Reklame for norsk laks i en israelsk butikk. Israel er Midtøstens viktigste marked for norsk laks. (Foto: Norges sjømatråd)

Som MIFF skrev i mars 2019 kan ikke israelere få nok av norsk fisk. Det har gjort at Israel er blitt det største markedet for norsk laks i Midtøsten. Nå lanserer Norges sjømatråd en kampanje for å selge enda mer laks i Israel.

– Ja, Israel har vi over tid diskutert hvorvidt vi bør rette fokus mot, sier Ørjan Olsen, landansvarlig for nye markeder i Norges sjømatråd, til Fiskeribladet.

I starten av 2020 gjennomførte Sjømatrådet en studie som avdekket stort potensiale for økt salg av norsk laks til Israel. Studien viste at pris er veldig viktig for israelerne når de handler sjømat, men samtidig ønsker de topp kvalitet når de inviterer venner og familie til det ukentlige sabbatsmåltidet.

I tillegg skal det satses på å selge norsk laks til høytider og fest i Israel.

– Vi ønsker å fortelle dem historien om den norske laksen, med søkelys på kvalitet og opphav. Målet er både å øke salget i volum, men også å øke betalingsviljen for det norske opphavet, sier Olsen i en kronikk.

For å øke oppmerksomheten og bevisstheten rundt norsk laks i Israel skal det neste år brukes to millioner kroner på markedsføring. Målet er å få israelere til å forbinde norsk laks med fjord, fjell og naturskjønne bilder.

I kjølediskene til Israels største dagligvarekjede reklameres det for kvaliteten til norsk sjømat. (Foto: Norsk sjømatråd)

En israeler spiser i snitt 25 kilo sjømat i året. Selv om det er langt mindre enn nordmenn, er det likevel skyhøyt over andre land i Midtøsten. I tillegg er laks kosher, som gjør at den kan spises av både sekulære og religiøse jøder.

I intervjuet med Fiskeribladet avviser landansvarlig for nye markeder i Norges sjømatråd at det er kontroversielt å gjøre handel med Israel.

– Vi ser ingen etiske problemstillinger med å gjøre handel med Israel, sier Olsen.

Salget av norsk laks til Israel har økt kraftig de siste årene. Mens det i 2015 ble eksport laks for 767 millioner kroner til Israel, hadde eksporten økt til nesten 1,3 milliarder kroner i 2019. I tillegg til laks selges det også en del norsk sild og makrell i Israel.

Det israelske fraktselskapet CAL Cargo Airlines begynte å frakte fersk fisk fra Norge til Israel med en Boeing 747-400F i mai 2017. To år senere økte de til to ukentlige avganger, en kapasitetsøkning på 3500 tonn sjømat i året.

Ørjan Olsen i Norges sjømatråd sier det skal satses på det israelske markedet i årene fremover. (Foto: Norges sjømatråd)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart