Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Her skytes israelsk panservernmissil fra en norskutviklet våpenstasjon

Her skytes den israelske missilen Spike fra den norske våpenstasjonen Kongsberg Protector. (Foto: Skjermdump video)
For første gang har den israelske missilen Spike blitt brukt i et norsk våpensystem.

Det er i dag 25 nasjoner som bruker den fjernstyrte norske våpenstasjonen Kongsberg Protector. Et av de landene er Slovenia, som bestilte slike våpenstasjoner til sine pansrede kjøretøy Patria AMV i 2009.

De har også bestilt våpenstasjonen fra det norske selskapet til sine nye amerikanske feltvogner av typen Oshkosh JLTV, som nå er i ferd med å leveres. Da får de evnen til å bite fra seg mot stridsvogner og andre pansrede motstandere.

Like før jul demonstrerte det israelske forsvarsteknologiselskapet Rafael nyeste generasjon av panservernmissilet Spike integrert i det norske våpensystemet på et arrangement for den slovenske hæren og forsvarsdepartementet, skriver tidsskriftet Teknisk Ukeblad.

Dette var første gang den israelske missilen integreres i den norske våpenstasjonen. Fra før er lignende panservernmissiler, som amerikanske Javelin og franske MMP, integrert på våpenstasjonen. Her kan du se video av testen som ble gjennomført i desember 2020:

Det israelske missilet Spike finnes i mange versjoner og den første utgaven ble tatt i bruk tidlig på 80-tallet. Den nyeste utgaven har ifølge den israelske produsenten økt rekkevidden til 5,5 kilometer, har forbedret penetrasjonsevne i panser, bedre evne til å trenge gjennom aktive beskyttelsessystemer og en ny og bedre søker.

Det er hva produsenten kaller et femtegenerasjons multirolle-missil, som altså kan benytte ulike typer stridshoder, skriver Teknisk Ukeblad.

Flere av Norges naboland og nære allierte bruker det israelske missilet. Også det norske forsvaret har vurdert det, uten at det så langt har endt opp i noen bestilling. Den norske hæren bruker i dag amerikanske Javelin.

Men det er ikke bare feltvogner som kan ha behov for denne typen ildkraft. Det kan også stormpanservogner, som Norge har mange av. For et drøyt år siden ble det israelske missilet skutt fra en CV-90 stormpanservogn under en test på et skytefelt i Nord-Sverige. Dette kan være fristende også for det norske forsvaret, skriver Teknisk Ukeblad.

Her kan du se det israelske missilet skytes fra en CV90:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart