Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Her skytes israelsk panservernmissil fra en norskutviklet våpenstasjon

Her skytes den israelske missilen Spike fra den norske våpenstasjonen Kongsberg Protector. (Foto: Skjermdump video)
For første gang har den israelske missilen Spike blitt brukt i et norsk våpensystem.

Det er i dag 25 nasjoner som bruker den fjernstyrte norske våpenstasjonen Kongsberg Protector. Et av de landene er Slovenia, som bestilte slike våpenstasjoner til sine pansrede kjøretøy Patria AMV i 2009.

De har også bestilt våpenstasjonen fra det norske selskapet til sine nye amerikanske feltvogner av typen Oshkosh JLTV, som nå er i ferd med å leveres. Da får de evnen til å bite fra seg mot stridsvogner og andre pansrede motstandere.

Like før jul demonstrerte det israelske forsvarsteknologiselskapet Rafael nyeste generasjon av panservernmissilet Spike integrert i det norske våpensystemet på et arrangement for den slovenske hæren og forsvarsdepartementet, skriver tidsskriftet Teknisk Ukeblad.

Dette var første gang den israelske missilen integreres i den norske våpenstasjonen. Fra før er lignende panservernmissiler, som amerikanske Javelin og franske MMP, integrert på våpenstasjonen. Her kan du se video av testen som ble gjennomført i desember 2020:

Det israelske missilet Spike finnes i mange versjoner og den første utgaven ble tatt i bruk tidlig på 80-tallet. Den nyeste utgaven har ifølge den israelske produsenten økt rekkevidden til 5,5 kilometer, har forbedret penetrasjonsevne i panser, bedre evne til å trenge gjennom aktive beskyttelsessystemer og en ny og bedre søker.

Det er hva produsenten kaller et femtegenerasjons multirolle-missil, som altså kan benytte ulike typer stridshoder, skriver Teknisk Ukeblad.

Flere av Norges naboland og nære allierte bruker det israelske missilet. Også det norske forsvaret har vurdert det, uten at det så langt har endt opp i noen bestilling. Den norske hæren bruker i dag amerikanske Javelin.

Men det er ikke bare feltvogner som kan ha behov for denne typen ildkraft. Det kan også stormpanservogner, som Norge har mange av. For et drøyt år siden ble det israelske missilet skutt fra en CV-90 stormpanservogn under en test på et skytefelt i Nord-Sverige. Dette kan være fristende også for det norske forsvaret, skriver Teknisk Ukeblad.

Her kan du se det israelske missilet skytes fra en CV90:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart