Utenriksminister Anniken Huitfeldt under møtet i FNs sikkerhetsråd 19. januar. (Foto: Pontus Höök, FN-delegasjonen)

Norge avstod fra å stemme for anti-israelsk resolusjon

En stadig større gruppe av land støtter Israels side i FN-systemet.

FNs generalforsamlings fjerde komité behandlet fredag en resolusjonstekst som tar til orde for å be Den internasjonale domstolen (ICJ) komme med en rådgivende uttalelse om Israels «langvarige okkupasjon, bosetning og annektering av palestinsk territorium». Teksten ble vedtatt med 98 stemmer for, 17 imot og 52 land som avstod. Blant landene som avstod var Norge, Sverige, Danmark og Island – alle landene som MIFF har arbeid i. Siste gang ICJ kom med en rådgivende uttalelse var i 2004.

Landene som stemte imot var USA, Australia, Østerrike, Canada, Tsjekkia, Litauen, Estland, Tyskland, Ungarn, Israel, Italia, Liberia, Guatemala, Marshall-øyene, Micronesia, Nauru og Palau.

– Vi foretrekker dialog mellom partene i stedet for en ensidig prosess gjennom ICJ, begrunner for eksempel utenriksdepartementet i Tsjekkia.

Det har vekket oppsikt i Israel at Ukraina stemte for resolusjonen, sammen med Russland og andre udemokratiske og totalitære stater. Også Israels nye partnere i Abraham-avtalene, Bahrain Emiratene, Sudan og Marokko, stemte for resolusjonen.

– Resolusjonen belønner terrororganisasjoner, mener Israels avtroppende statsminister Yair Lapid.

– Teksten er løsrevet fra virkeligheten, kommenterer avtroppende forsvarsminister Benny Gantz.

Resolusjonsteksten vil bli endelig behandle i FNs generalforsamling i desember, skriver Times of Israel.

En rekke organer i FN-systemet er sykelig opptatt av Israel. Her er tallene som beviser det. Det er ikke uten grunn at israelerne er langt mer negative enn andre til FN.

 

Det er viktig å være uhyre kritisk til FN-initiativer, sier den norske statsviteren Janne Haaland Matlary. Det er særlig viktig å være uhyre kritisk til FN-resolusjoner mot Israel. Her får du vite hvorfor.  «Den som tror at det som skjer i FN har noen slags høy moralsk kvalitet over seg, og er verd å begå nasjonalt selvmord for, slik Israel forventes å gjøres, har kanskje ikke helt forstått hva som egentlig skjer i FN,» skrev Odd Myrland, MIFFs daværende avisredaktør, i 2005.

Les mer på temasiden: Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

2 kommentarer

  1. Hvorfor skal FN’s internasjonale domstol blande seg opp i Israels rett til eksistens? Det eneste landet jødene har i verden, som er mindre enn Hedmark fylke tilsammen? Araberne har 23 land i Midtøsten som de kan bo i. Hvorfor unner man ikke jødene dette lille landet, som de har rett til som urbefolkning?
    Noe som historien + utallige arkeologiske utgravninger beviser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart