Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En gratulasjon fra Støre førte til en flom av Israel-hat i kommentarfeltet

Jonas Gahr Støre. (Foto: NATO)
Gratulasjonen satte fyr på kommentarfeltet.

Det er vanlig prosedyre at en statsleder gratulerer nye statsledere i land man har diplomatiske forbindelser til. Men da Norges statsminister Jonas Gahr Støre gratulerte Israels nye statsminister Benjamin Netanyahu på nettsamfunnet Twitter flommet hatet over.

– Gratulerer Netanyahu med utnevnelsen som statsminister i Israel. Norge fortsetter å støtte fred, stabilitet og sikkerhet i regionen og tostatsløsningen, skrev Støre på sin Twitter-konto den 29. desember.

Siden har det kommet 178 kommentarer på Støres gratulasjon, de aller fleste negative. Knapt noen andre meldinger Støre har lagt ut siden han ble statsminister i 2021 har skapt så stort engasjement – i alle fall ikke i negativ forstand. I kommentarfeltet reageres det med alt fra spy-emojier, løgnanklager og demonisering til rene antisemittiske utspill.

«Dette her hadde eg faen meg aldri trodd eg skulle se fra deg, om den mest avskyelige lederen, terror og drapsregimet – Israel, kunne få […] Skandale at du gratulerer», skriver en og avslutter med spy-emojier.

«Når jeg leser dette ønsker jeg bare å spy», skriver en annen.

«Det er forkastelig at du gratulerer høyreekstremister med valgseier»

«Forkastelig type. Tenk at du er norsk statsminister. Ekkelt og galt.»

«Hvorfor i helvete gratulerer du dette monsteret som har vært tiltalt for korrupsjon,men klarte å snu seg unna. Ikke bra Jonas, ikke bra i det hele tatt.»

Flere kommer med løgnanklager om at Israel bedriver folkemord.

«Statsministeren vår støtter folkemord av Palestinere og støtter fattigdom i Norge, tre av!», skriver en av brukerne.

«Støtter folkemord av palestinere ja»

«Denne høyreekstreme folkemorderen og hans regjering bryter enhver internasjonal lov man kan tenke seg», skriver en annen.

Flere ganger er Israel blitt anklaget for folkemord mot palestinerne, blant annet i beste sendetid på NRK. Men det er bare å ta en titt på offisiell statistikk for å se at disse anklagene er bygget på løgn.

Siden opprettelsen av den moderne staten Israel i 1948 har antallet arabiske innbyggere i Gaza og Vestbredden (Judea og Samaria) økt med fire hundre prosent. Folkeveksten skjøt fart etter at Israel fikk kontroll over områdene i en forsvarskrig i 1967.

Les mer om MIFFs faktasjekk av denne løgnanklagen her.

Andre kommer med feilaktige anklager om apartheid i Israel.

«Gratulerer du en fyr som driver med apartheid? Classy»

«Dette er skuffende! Gratulere en kriminell som skal videreføre apartheid, om enn ikke gjøre det enda verre for palestinerne!»

«Der tråkket du over en grense, det skal bli vanskelig å bortforklare. Støtte denne Apartheid forkjemperen er ikke særlig smart. Jeg var på vei tilbake til partiet ditt, men nå stengte du døren selv»

«Hva med å fordømme apartheidregimet han er forkjemper for fremfor å gratulere ham?»

Israel-Palestina-konflikten blir en falsk og ondsinnet løgnanklage om apartheid brukt for å demonisere verdens eneste jødiske stat.

Her kan du lese mer om hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat.

En bruker omtaler Israel for dagens svar på nazi-Tyskland. En annen trekker paralleller til Hitlers regjering i 1933. En sammenligning av israelsk politikk med nazistene er et av eksemplene på antisemittisme som The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) har laget, en definisjon som blant annet Norge har stilt seg bak.

En Twitter-bruker lurer på om Støre er blitt medlem av MIFF.

«Erru med i MIFF eller hva i alle dager er det som skjer her?», skriver en til Støre. MIFFs daglige leder Conrad Myrland har svart ham:

Avisen Vårt Land har også laget en artikkel om at Støre får kritikk for gratulasjonen til Netanyahu. De har intervjuet en forsker og professor kjent for anti-israelske utspill. Israels ambassadør til Norge, Avraham Nir-Feldklein, sier gratulasjoner mellom statsledere er helt vanlig.

– Dette er vanlig praksis mellom land som har diplomatiske forbindelser. Jeg lurer på hvorfor, igjen, noen ønsker å bruke andre standarder når det kommer til Israel, sier han til Vårt Land.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart