Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvordan forklare tenåringer hvorfor Israel er nødvendig

Conrad Myrland underviser skoleelever i Rogaland 27. januar 2023. (Foto: Privat)
Hvordan forklarer man tenåringer at den jødiske staten Israel er nødvendig? Det var problemstillingen min da jeg underviste elever på to videregående skoler i Rogaland fredag.

27. januar er det også 78 år siden Auschwitz ble frigjort. Denne datoen er valgt som den internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust. Jeg viste elevene grafen som viser at 65-90 prosent av jødene i 9 europeiske land ble utryddet i løpet av fem år. I ti andre land ble mellom 20 og 45 prosent av jødene drept, blant dem Norge.

På neste side i min presentasjon kommer påstanden: «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.» I HL-senterets nye holdningsundersøkelse, svarte 32 prosent av den norske befolkningen at dette stemmer helt eller nokså godt. I tillegg er det 35 prosent som synes det er umulig å svare. Blant norske muslimer er støtten til påstanden hele 45 prosent.

Er det sant at Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig? Eller kan det være at ekstrem overdekning av Israel i mediene, med ensidighet og faktafeil i to generasjoner, har skapt et falskt inntrykk i store deler av befolkningen?

Elevene fikk se tall for palestinerne og gjøre opp sin egen mening. Fra 1948 til 1967, da palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen var under jordansk og egyptisk kontroll, var befolkningsveksten på 1,54 prosent årlig. Under israelsk kontroll etter 1967 har den årlige vekstraten økt til 2,54 prosent. Antallet arabiske statsborgere i selve Israel har økt med en faktor på 12 i løpet av 75 år (3,46 prosent vekst årlig). I levestandard ligger palestinerne på nivå med sine arabiske naboer.

Israel er nødvendig i dag fordi løgnene som nazistene trodde på fortsatt lever. Selv om det industrielle massemordet i Auschwitz og andre dødsleire ble stanset, ble ikke de århundrelange røtter av europeisk anti-judaisme og antisemittisme borte. Nå kommer dette jødehatet ofte til uttrykk ved demonisering og delegitimering av det klareste uttrykket for det jødiske kollektivet – staten Israel.

Israel var nødvendig i 1948, fordi europeiske land ikke ville gi jødene som hadde overlevd Holocaust utsikter til et verdig liv. Den norske regjeringen gikk motvillig med på ta imot 600 jøder, og da måtte det være jøder som hadde yrkesutdanning som Norge kunne ha nytte av.

Men Israel er nødvendig ikke bare for å pleie Europas dårlige samvittighet. Europa burde ha dårlig samvittighet fordi de ikke kraftfullt støttet opprettelse av en jødisk stat før nazistenes forfølgelser satte inn for alvor. Da ville jødene ha hatt en nødhavn.

Israel var og er nødvendig for å redde jøder fra Nord-Afrika og Midtøsten. Her opplevde jødene sterkt intensivert diskriminering, trakassering og vold etter at 2. verdenskrig var slutt, og spesielt etter at europeiske kolonimakter trakk seg ut. Dette reduserte antallet jøder i den arabiske verden fra omlag 1 million til under fem tusen de siste 80 år. De jødiske samfunnene i Egypt og Irak, med tre tusen år gamle røtter, hadde for 80 år siden et folketall som til sammen var større enn 200.000 mennesker. I dag er det mindre enn 50 jøder igjen i Egypt, mindre enn en håndfull jøder igjen i Irak.

Jødenes flukt fra Nord-Afrika og Midtøsten er den ukjente mørke historien som utfoldet seg lenge etter at Hitlers gassovner hadde sluknet. Norske elever vet normalt ikke noe om dette, fordi skolebøkene tier om det. Fordrivelsen var et resultat av den ideologiske alliansen som var skapt mellom nazistiske, arabiske og islamistiske ledere i mellomkrigstiden. Alliansen skjøt nye skudd også etter 1945. SS-menn på flukt fra straffeforfølgelse i Europa slo seg ned i Egypt og fikk rådgiverstillinger i den egyptiske hæren. Muslimer fra Bosnia, som hadde kjempet på nazistenes side, kastet seg noen få år senere inn i krigen mot den gjenopprettede jødiske staten. De ble over natten «palestinere» og fortsetter fortsatt sin antisemittiske krig 75 år senere.

Jeg sa mye mer enn dette til elevene, og jeg håper og tror skolebesøket i Rogaland skal skape mange nye overbeviste sionister!

Hvis du verdsetter MIFFs arbeid for å nå ut til unge med israelske perspektiver, bli medlem nå eller gi en gave.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart