Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Norsk press på Israel gjorde det lettere for Hamas å utføre 7. oktober-massakren

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
- Dette plager meg en del, sier tidligere norsk ambassadør til Israel.

Etter valgseieren til Hamas i 2006 var daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre opptatt av å gi Hamas-politikere legitimitet, og Norge var det eneste landet i Vesten som anerkjente en palestinsk samlingsregjering våren 2007. Det prosjektet endte i dødelig katastrofe, og flere hundre drepte palestinere sommeren 2007. Hamas tok militær kontroll over Gaza, og Fatah-folk måtte flykte til sikkerhet i Israel.

Siden den gang har Norge vært opptatt av å ha kontakt med Hamas-regimet på embetsnivå. Gjennom bistandsstøtte til palestinske selvstyremyndigheter, UNRWA og organisasjoner aktive på Gaza-stripen har Norge gitt et stort indirekte bidrag til økonomien på Gaza-stripen.

Torsdag 9. november skrev Sverre Strandhagen, kommentator i Dagens Næringsliv, om hvordan Hamas-regimet de siste årene har lurt Norge og andre giverland. «De trodde Hamas var påvirket positivt av å ha administrativt ansvar for befolkningen i Gaza, at de ønsket å bedre leveforholdene for sine 2,3 millioner innbyggere. Forståelsen var at Hamas ville holde seg i ro hvis befolkningen fikk det bedre. Det var ‘ro mot ro’, som det ble sagt. Til og med var det håp om at Hamas skulle utvikle seg til en moderat politisk kraft slik PLO gjorde tidlig på 1980-tallet.»

Etter flere runder med Gaza-kriger har Norge presset på for å få inn byggevarer på Gaza-stripen, og blant annet sørget for bedre vann- og kloakkløsninger. Noe av dette har helt klart kommet til nytte for sivilbefolkningen på Gaza-stripen, men samtidig har det avlastet budsjettene til Hamas-regimet slik at de har kunnet fortsette sin militære oppbygging i stor stil.

Særlig et element av den norske politikken skulle vise seg å få dødelige konsekvenser. De siste årene har Norge presset på for at flere palestinske arbeidere skulle få lov til å komme inn i Israel. «Dette aksepterte Israel og lot cirka 20.000 komme inn daglig. Israelske myndigheter mener nå at noen av disse hjalp til med kartlegging forut for de bestialske drapene 7. oktober,» skriver Strandhagen.

– Dette plager meg en del, sier Jon Hanssen-Bauer, Norges tidligere ambassadør til Israel, til DN.

Strandhagen oppsummerer det hele i én setning til slutt: «Også Norge undervurderte Hamas’ terrorpotensial.»

En viktig brikke i den norske feilvurderingen av Hamas, har vært NRKs propagandakampanje for den islamistiske terrororganisasjonen. NRK har i seks år, stikk i strid med Hamas-lederes egne uttalelser, hevdet at Hamas ikke lenger vil utslette Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart