Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

MIFF klager NRK inn til Pressens Faglige Utvalg – skrev feil om målene til Hamas

Yama Wolasmal på NRK 22. april 2022. (Skjermdump fra NRK)
Det er feil at Hamas har moderert seg, og det er feil at Hamas i 2017 anerkjente «grensene» slik de var i 1967.

Med Israel for fred (MIFF) har i dag sendt følgende klage til Pressens Faglige Utvalg:

Klage på NRKs brudd på VVP punkt 4.2 og 4.13

Med Israel for fred (MIFF) klager med dette NRK inn til PFU for brudd på punkt 4.2 og 4.13 i Vær Varsom-plakaten.

10. oktober 2023 publiserte NRK nettsaken Hamas: Kva står dei for og kven er leiarane? av journalist Synne Malen Sandven. Som svar på spørsmål om hva som er målet til Hamas, heter det:

«Hamas uttrykte frå start at målet deira var å utslette Israel som stat, og å opprette ein islamsk palestinsk stat. Målet om å ta kontroll over heile Israel har derimot moderert seg med åra. I 2017 anerkjente Hamas grensene slik dei var i 1967.»

Det er feil at Hamas har moderert seg, og det er feil at Hamas i 2017 anerkjente «grensene» slik de var i 1967. Det er også feil å omtale våpenhvilelinjene fra 1949 som «grenser».

Dette baserer vi på følgende fire fakta som redegjort for nedenfor:

  1. Hamas-charteret fra 1988
  2. Hamas-dokument fra 2017
  3. Bekreftelse fra Hamas-leder Mahmoud Al-Zahar fra 2017
  4. NRK-intervju med Hamas i november 2023

1. Hamas-charteret fra 1988

Hamas-charteret fra 1988 er ikke endret eller erstattet. «Israel vil eksistere og fortsette å eksistere inntil islam utsletter det,» heter det allerede i innledningen. 

2. Hamas-dokumentet fra mai 2017

Vi viser til det dokumentet NRK baserer seg på Hamas-dokumentet ’A Document of General Principles & Policies’ publisert 1. mai 2017. Der fremgår det klart at alle påstander om at Hamas har forlatt målet om å utslette Israel er falske. Vi viser særlig til artikkel 20 hvor det står skrevet:

“Hamas believes that no part of the land of Palestine shall be compromised or conceded, irrespective of the causes, the circumstances and the pressures and no matter how long the occupation lasts. Hamas rejects any alternative to the full and complete liberation of Palestine, from the river to the sea. However, without compromising its rejection of the Zionist entity and without relinquishing any Palestinian rights, Hamas considers the establishment of a fully sovereign and independent Palestinian state, with Jerusalem as its capital along the lines of the 4th of June 1967, with the return of the refugees and the displaced to their homes from which they were expelled, to be a formula of national consensus.”

3. Bekreftelse fra Hamas-leder Mahmoud Al-Zahar i mai 2017

Allerede i mai 2017, etter at noen internasjonale medier hadde meldt at et nytt dokument innebar en anerkjennelse av Israel, ble dette avvist av Hamas-ledere. For eksempel sa Mahmoud Al-Zahar, som er en av grunnleggerne av Hamas: «Etter at vi har frigjort Palestina fra 1967-linjene vil vi kjempe for å befri resten av Palestina og territoriene fra 1948. Det vil ikke være noen forhandlinger.» 

4. NRK-intervju med Hamas i november 2023

16. november 2023 sendte NRK Dagsrevyen et lengre intervju med Hamas-lederen Osama Hamdan, som er medlem av Hamas sitt øverste politiske styre.

NRKs journalist Yama Wolasmal: Ifølge Israel vil Hamas fjerne Israel fra verdenskartet. Mener dere fremdeles det?

Hamdan: Israelerne prøver å utslette palestinerne og påstår at palestinerne vil utslette dem.

Wolasmal: Men dere hadde et kjent charter. Dere har det skriftlig at dere vil avskaffe Israel som stat.

Hamdan: Akkurat. Avskaffe den israelske staten. Vi kjemper ikke mot dem fordi de er jøder som de påstår, men fordi de er okkupanter.

Wolasmal: Så ikke noe Israel?

Hamdan: Ja. Det var aldri, og det vil aldri finnes, noe Israel.

MIFFs kommentar til dette: Her bekrefter Hamdan utvetydig at Hamas har som politikk at Israel skal utslettes. Samtidig bekrefter han hva MIFF har fremholdt overfor NRK en rekke ganger, nemlig at påstandene om at Hamas har endret politikk på dette området, er falsk. Men så fortsetter NRK umiddelbart med spørsmål fra studio til Wolasmal:

Programleder Ingvild Bryn: Å utradere Israel, er det Hamas sitt mål?

Wolasmal: Det er jo det Hamdan sier. Det er viktig å se dette intervjuet i situasjonen det ble gitt. Hamas er nå i krig med Israel, Israel er i full krig med Hamas. Det er ingen på israelsk side som snakker om dialog, fred og forsoning med palestinerne. Og Hamas svarer da med samme mynt, og setter hardt mot hardt. Dette er krigsretorikk, ment på den palestinske befolkningen, myntet på den arabiske og muslimske verden. Her vil Hamdan fremstå sterk og vise styrke, han vil vise at de ikke skal vike en tomme i kampen om Palestina.

Her velger Wolasmal å bortforklare hva Hamdan nettopp har sagt som krigsretorikk. Dette på tross av at Hamdans uttalelser er konsistente med hva Hamas har uttalt helt siden stiftelsen i 1988. I og med at dette skjer umiddelbart i samme innslag og med den samme journalisten som intervjuer og umiddelbart efterpå som kommentator hvor det er vanskelig å skille de to innslagene fra hverandre, innebærer det et brudd på VVP punkt 4.2 hvor faktiske opplysninger og kommentarer blir sauset sammen på en kritikkverdig måte.

Konklusjon

NRKs påstander om at Hamas har moderert seg og ikke lenger vil utslette hele Israel er feil. Dokumentasjonen NRK viser til avkrefter påstanden. Likeledes er det feil å påstå at Hamas har anerkjent «grensene» fra 1967. Det er særlig provoserende at NRK kom med slike feil opplysninger i en «faktasak» bare tre dager etter at tre tusen Hamas-terrorister hadde  gjennomført en storstilet massakre i Israel. Med dette enorme terrorangrepet viste Hamas i handling at de ikke anerkjenner noen grenser, i motsetning til hva NRK påsto uriktig den 10. oktober.

NRK har ikke rettet opp og heller ikke beklaget påstandene. I stedet så vi i sendingen 16. november at NRK forsøkte å bortforklare Hamas-lederen som bekrefter at det NRK skrev den 10. oktober var feil.

Mye av den norske diskursen fremover ser ut til å dreie seg om hva Hamas egentlig vil. Da er det viktig at det blir grepet fatt i uriktige påstander av denne art. Derfor har MIFF funnet det nødvendig å klage NRK inn for PFU i denne saken.

NRK har brutt VVP punkt 4.2 og 4.13.

Med vennlig hilsen

Lars Johan Nordgård, styreleder

Conrad Myrland, daglig leder

Om Med Israel for fred

Med Israel for fred (MIFF) er en norsk medlemsorganisasjon stiftet i 1978. Vårt formål er å spre informasjon og skape større forståelse for Israel og det jødiske folk. MIFF er partipolitisk og religiøst nøytralt. De siste 15 årene har organisasjonen økt fra 2000 til over 13.000 medlemmer i Norge, og de siste fem årene har vi startet arbeid i tre andre nordiske land. MIFF har lokallag over hele landet. MIFF er i dag Europas største pro-israelske medlemsorganisasjon. MIFF drifter nettstedet (miff.no) og publiserer jevnlig innhold i åtte ulike sosiale medier.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart