Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Gilbert snakket usant om Sør-Afrika-tur

Mads Gilbert under 1. mai-markering i Tromsø i 2011. (Foto: Flickr/CC)
Men sykehuset vil ikke ta avstand fra uttalelsene hvor han hyller terrorister og kaller ofrene for feige.

Det har skapt sterke reaksjoner etter at video av en tale som legen Mads Gilbert holdt i Sør-Afrika 20. november ble gjort kjent. I talen omtaler han terroristene som angrep Israel 7. oktober som «modige», mens han omtaler ofrene for det brutale terrorangrepet som «feige».

Over 1200 mennesker ble drept i massakren 7. oktober, i hovedsak sivile. Blant annet ble over 360 unge mennesker drept på en musikkfestival. Det er mer enn fem ganger så mange som ble drept på Utøya i 2011.

Videoklipp fra festivalen viser hundrevis av desperate ungdommer som forsøker å flykte i sikkerhet fra terroristenes kuler. I talen til den pro-palestinske forsamlingen i Sør-Afrika omtalte Gilbert dem som flyktet fra terroristene for «feiginger».

– Da den palestinske motstandsbevegelsen brøt ut av Gaza og angrep okkupanten på sitt eget område, da begynte alle å flykte, sa Gilbert, som også er politiker for partiet Rødt.

Gilbert, som tidligere var avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er i dag tilknyttet sykehuset i en mindre stillingsdel tilknyttet et prosjekt som heter «Trygg akuttmedisin». I talen hevdet Gilbert at han hadde reist til Sør-Afrika på oppdrag for arbeidsgiveren.

– Jeg er faktisk sendt på dette oppdraget av mitt sykehus. Det er et offentlig sykehus, og jeg er ansvarlig for solidarisk medisin i det globale sør. Så jeg er på oppdrag her i Sør-Afrika, sa Gilbert i talen sin.

Men her snakker ikke Gilbert sant, ifølge hans egen arbeidsgiver. MIFF har vært i kontakt med Universitetssykehuset Nord-Norge. De sier at Gilbert ikke var på oppdrag for sykehuset, men at han reiste dit som privatperson.

– Alle hans uttalelser er å regne som private meninger, sier Hilde Pettersen Kvalvik, kommunikasjonssjef ved sykehuset.

MIFF har stilt sykehuset flere spørsmål om uttalelsene til Gilbert, blant annet om israelske og jødiske pasienter kan føle seg trygge på sykehuset når de har ansatte som åpenlyst støtter terror mot dem. Vi har også spurt om uttalelsene er innenfor hva en ansatt i UNN kan ytre. Sykehuset sier de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Mads er på reise som privatperson og har selv ansvar for sine handlinger og ytringer, sier kommunikasjonssjefen ved UNN.

MIFFs daglige leder Conrad Myrland reagerer på at Gilbert står på scenen og lyver om at han er på et offisielt oppdrag for sykehuset.

– Mads Gilbert gjorde det klart da han talte i Sør-Afrika at han var på oppdrag i landet for et offentlig norsk sykehus. Han kalte det til og med «regjeringssykehus». Når UNN nå avviser hans påstand, danner det seg et bilde som føyer seg inn i et mønster som MIFF har avdekket gjennom en årrekke – at Gilbert ikke snakker sant, sier Conrad Myrland.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart