Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

FNs terrorlærere – som Norge vil fortsette å støtte økonomisk

Fra et UNRWA-klasserom. (Illustrasjonsfoto: UNRWA)
Amerikanske (og norske) skattebetalere har betalt lønnen til lærere som ønsker at jøder blir myrdet. Det er ikke nok å stanse denne finansieringen – UNRWA må oppløses for godt.
Hillel Neuer, direktør for UN Watch. (Foto: UN Watch)

Mange som var vitne til massakren 7. oktober undret seg sannsynligvis over hvordan et menneske kan bli så avstumpet at det ikke bare begår forferdelige handlinger som mord, voldtekt og lemlestelse, men dessuten stolt filmer blodbadet så hele verden får se det.

Det er et komplisert spørsmål, men et av de viktigste svarene finner man på skoler som former sinnet til unge mennesker. I Gaza er organisasjonen som står for mye av utdanningen UNRWA. Denne organisasjonen betaler lønningene til lærere som oppfordrer til drap på jøder.

Fredag 26. januar sa UNRWA at de hadde sagt opp noen ansatte som var anklaget for å ha deltatt i Hamas’ invasjon av Israel 7. oktober. I en uventet skarp reaksjon mot organisasjonen i løpet av helgen fra flere enn et titalls bistandsgivere, deriblant USA, Tyskland, Frankrike, Japan, Canada og Nederland, erklærte disse at de ville stanse støtten til UNRWA. (Norge derimot har avvist å stanse støtten! Anmerkning fra MIFF.) De seneste avsløringene kommer etter tallrike andre rapporterte tilfeller av UNRWAs nære forhold til Hamas’ terrorisme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En lang rekke land har stanset bistand til UNRWA etter avsløring om at deres ansatte deltok i 7. oktober-massakren. Norge har derimot valgt å fortsette sin støtte.

UNRWA ble vedtatt opprettet etter Israels uavhengighetskrig i 1948. Siden 1950 har UNRWA stått for mesteparten av kommunale tjenester ved flyktningleire i Jordan, Syria, Libanon, Vestbredden og Gaza, deriblant den viktige oppgaven med å undervise palestinske barn og voksne.

Men oppfatningen om at UNRWA først og fremst er en organisasjon for hjelp til flyktninger er feil. UNRWAs viktigste oppdrag er politisk. Palestinere som jobber for UNRWA kaller organisasjonen «det viktigste politiske vitnet til vår sak».

UNRWA eksisterer for å opprettholde palestineres status som flyktninger. I motsetning til FNs høykommissær for flyktninger, som siden den annen verdenskrig har hatt ansvaret for å hjelpe flyktninger i hele verden, og har jobbet med ny bosetting og tilbakeføring, tar UNRWA seg bare av arabere fra Palestina, og har et helt annet formål.

Millioner av palestinere som går på UNRWA-skoler i Jordan, Libanon, Syria, Gaza og på Vestbredden, får høre at krigen som begynte i 1948 ikke er over, og at de har «rett til tilbakevending» – det vil si å rive ned og ta over Israel.

FN svikter sitt oppdrag ved å signalisere til palestinerne at krigen ikke er over, og at de skal fortsette å kjempe.

FNs generalsekretær António Guterres sa at han var «sjokkert» over å oppdage at ansatte i UNRWA deltok i invasjonen og massakren 7. oktober. I virkeligheten omsatte de imidlertid bare UNRWAs kjernebudskap til handling.

Ikke ta mitt ord for det: Lytt til hva tusenvis av UNRWA-lærere i Gaza sier til hverandre.

Tidligere denne måneden oppdaget Midtøsten-analytikeren Eitan Fischberger en chat-gruppe på Telegram for pedagoger i UNRWA i Gaza. «Det må jeg sannelig si,» utbrøt han på X, «de elsker virkelig Hamas og 7. oktober.» Han sa at han ikke hadde tid til å undersøke materialet, men spurte om vi sammen kunne gå igjennom det.

Det gjorde vi. Det vi oppdaget, var en chat-gruppe med 3.000 UNRWA-lærere som diskuterte når de kunne forvente neste lønning fra UNRWA, blandet med beskjeder, fotografier og videoer som feiret Hamas-massakren 7. oktober og andre terrorhandlinger.

Kollegene mine i UN Watch jobbet samvittighetsfullt med profesjonelle arabiske oversettere, og gjennomgikk mer enn 249.000 poster i chat-gruppen.

I morgen skal jeg legge frem funnene våre for Kongressens House Committee on Foreign Affairs på et fellesmøte for alle underkomiteene for kontroll og internasjonale organisasjoner. Det blir ikke noe vakkert syn. UNRWA-lærere oppmuntrer og fremmer jevnlig Hamas’ terrorisme.

Her er en forsmak:

Safaa Mohammad Al Najjar, som underviser i data ved UNRWAs Moghraqa Prep Girls School i Rafah i Gaza, er en svært aktiv administrator i Telegram-gruppen, og lovpriser regelmessig terrorisme mot jøder. Morgenen 7. oktober kl. 07.33 feiret Al Najjar opprømt Hamas-massakren. Hun la ut video av angrepene, og utbrøt: «Motstand på takene til bosetternes hus», og la til en rød hjerte-emoji. Hun lovpriste de «helllige krigerne» (mujahideen) i Hamas mens de massakrerte, lemlestet og voldtok israelere.

En annen av administratorene i Telegram-gruppen er den UNRWA-ansatte engelsklæreren Abdallah Mehjez. Ifølge LinkedIn-profilen hans jobbet han tidligere for BBC. 13. oktober delte Mehjez en melding fra Innenriksdepartementet til Hamas som oppfordret Gazas innbyggere til å bli hvor de var og overse israelske meldinger om at de burde evakuere og komme seg i sikkerhet. En UNRWA-lærer jobbet med andre ord for Hamas da han oppfordret Gazas innbyggere til ikke å komme seg vekk fra faresonen, men i stedet fungere som menneskelige skjold.

Til tross for all sin opplæring i «nøytralitet» har heller ikke andre UNRWA-lærere som fungerer som administratorer i gruppen noen skrupler mot å erklære sin støtte til mord på jøder.

Morgenen 7. oktober feiret administratoren Israa Abdul Kareem Mezher, en grunnskolelærer i arabisk i Gaza med brukernavnet «Sun of Sunshine», på ekstatisk vis Hamas-terroristene: «Må Allah gi dem stødige føtter og veilede dem på veien», «Be for mujahidin», «Må Gud beskytte dem og føre dem hjem igjen i god behold». Etter hvert som nyhetene om Hamas’ grusomheter spredte seg, jublet Mezher: «Gud er den største.»

Da et gruppemedlem lurte på hva disse «heltene» var fødd opp på, svarte Mezher: «De fikk  jihad og motstand inn med morsmelken.» Klokken 07.17 skrev han som en kommentar til et fotografi av en død Hamas-terrorist: «Våre martyrer er i himmelen, og deres [israelernes] døde er i helvete.» Noen dager senere, 10. oktober, støttet denne UNRWA-læreren en oppfordring til Hamas om å henrette de israelske gislene.

Den amerikanske befolkning blir regelmessig forsikret av UNRWA-funksjonærer om at byrået «opererer i henhold til prinsippene om nøytralitet, upartiskhet, uavhengighet og menneskelighet». Det skrev Elizabeth Campbell i New York Times i april 2019 da hun var UNRWAs sjeflobbyist i Washington. I dag er hun Biden-administrasjonens viseassisterende utenriksminister for flyktningsaker.

Men som Telegram-gruppen viser, stemmer dette rett og slett ikke. I rapporten min til Kongressen skal jeg identifisere mer enn 25 andre UNRWA-lærere i chat-gruppen som feiret jihad-terroristene og mordet på jøder.

Det er ille nok å fremme og oppmuntre til terrorisme – i Storbritannia ble organisasjonen Hizb ut-Tahrir på grunn av lovprisning og feiring av angrepene 7. oktober erklært å være terrorister.

Men UNRWAs tette forbindelse med Hamas’ voldsbruk går mye dypere. Ansatte i UNRWA har for eksempel holdt israelske gisler fanget hjemme hos seg selv, og brukt UNRWAs fasiliteter til å flytte dem fra sted til sted.

Beskyttet av UNRWA-skoler skyter Hamas på IDF-soldater og sender raketter mot israelske byer. Etasjen over en UNRWA-barnehage i Gaza ble minelagt med eksplosiver av Hamas. UNRWA-anlegg blir rutinemessig brukt til å skjule våpen.

UNRWA-ressurser er blitt brukt til å bygge og forsyne Hamas’ angrepstunneler, som i mange tilfeller er blitt lagt under UNRWA-anlegg. UNRWA-vesker er blitt brukt til å skjule Hamas’ militærvester på en legeklinikk, og til å gjemme vekk eksplosiver, AK-47- geværer og en rakettdrevet granat. IDF fant flere titalls raketter skjult i et hjem under UNRWA-merkede kasser. En utskytningsrampe brukt av Hamas var plassert på et UNRWA-lager, og en annen svært nær en UNRWA-drevet skole.

FN uttaler seg imidlertid nesten aldri. «Det ville sette våre ansatte i fare om vi anklaget Hamas for å bruke våre bygninger eller skoler,» sa en FN-ansatt til CBS News.

I oktober fikk denne frykten tydeligvis UNRWA til å slette sin uttalelse om at Hamas hadde stjålet drivstoff, medisinsk utstyr og annen humanitær hjelp tiltenkt palestinske sivile i Gaza. Bevæpnede menn blir regelmessig sett der de styrer lastebiler med hjelp inn på UNRWA-anlegg i Gaza, eller bærer av sted sekker med mat fra UNRWA.

***

Grunnen til at UNRWA er blitt en uoffisiell avlegger av Hamas, er at FN og amerikanske myndigheter altfor lenge har lukket øynene for forfallet innen byrået.

Det var først etter at israelske myndigheter la frem bevis på at tolv av byråets ansatte tok del i massakren 7. oktober at UNRWA og Biden-administrasjonen foretok seg noe.

Israelske etterforskere har delt opplysninger med både FN og folk høyt oppe hos amerikanske myndigheter som «anklager flere UNRWA-ansatte for angivelig å ha deltatt i massakren, sammen med materiale som peker på bruk av UNRWA-anlegg i terrorøyemed», sa det israelske militære.

FN har hittil nektet å vise detaljene i beskyldningene mot de UNRWA-ansatte, men en ledende FN-ansatt beskrev dem som «ekstremt alvorlige og forferdelige».

Biden-administrasjonen burde ha sett dette komme. Utenriksdepartementet, som har sendt nesten en milliard dollar til UNRWA siden 2021, har aldri kontaktet min organisasjon, UN Watch, for å be om informasjon om de 150 tilfellene av oppfordring til terrorisme som vi tidligere har avdekket, forøvet av lærere og andre UNRWA-ansatte som blir finansiert av amerikanske skattebetalere.

I 2022 mottok UNRWA $ 344 millioner fra USA. Men også andre stater i Vesten gir store bidrag: $ 202 millioner fra Tyskland, $ 114 millioner fra EU-kommisjonen, $ 61 millioner fra Sverige, $ 34 millioner fra Norge, $ 29 millioner fra Frankrike, $ 25 millioner fra Sveits, $ 24 millioner fra Canada, $ 21 millioner fra Storbritannia og $ 21 millioner fra Nederland. Skattene våre finansierer opplæring i terrorisme, og våre folkevalgte er for trege med å ta dette problemet alvorlig.

Det som skjedde i UNRWA-lærernes chat-gruppe på Telegram 7. oktober, var ingen overraskelse for de som kjenner byrået. I nesten et tiår har vi dokumentert den folkemorderiske antisemittismen som er utbredt blant UNRWAs lærere i Libanon, Syria, Jordan, Gaza og på Vestbredden.

Hittil har vi gjentatte ganger bedt UNRWA og deres bistandsgivere jobbe for å løse problemene, deriblant å sette i gang en uavhengig etterforskning og si opp de som lærer andre å hate. Ingen av disse tiltakene er blitt vurdert, for ikke å si satt ut i livet.

Det jeg vil fortelle Kongressen på tirsdag, er at vi nå har trukket den konklusjon at UNRWA og donorene deres åpenbart ikke er interessert i å innføre ekte reformer.

Som den sveitsiske utenriksministeren Ignazio Cassis sa i 2018: «UNRWA er blitt en del av problemet. De sørger for ammunisjon til å fortsette konflikten. Ved å støtte UNRWA holder vi liv i konflikten. Det er en pervers logikk.»

I løpet av helgen erklærte elleve land, deriblant industrielle demokratier i G7, at de ville stanse støtten til UNRWA. Aldri før har UNRWAs ledende donorstater kritisert byrået så sterkt, noe som har ført til raseri hos Hamas og deres støttespillere i utlandet, som har krevd at støtten gjenopprettes.

Det ville være en forferdelig feil. Nå har man en historisk mulighet til å bryte den onde sirkelen av palestinsk offermentalitet og hat som blir videreført av en FN-organisasjon som hevder å være humanitær. Hvis vi er opptatt av å bygge en bedre fremtid for både palestinere og israelere, er tiden inne til å oppløse UNRWA for godt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart