Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sier opp avtale med Israel som gir «stor faglig verdi» for norske studenter

Pia Cecilie Bing-Jonsson er rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). (Foto: USN)
Ledelsen ved USN er så nærsynte at deres politiske valg vil skade den faglige utviklingen blant dem i Norge som virkelig kan hjelpe folk til et godt syn.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) avslutter samarbeidsavtaler med to israelske universiteter.

– USNs ledelse er rystet over Israels angrep på Gazas sivilbefolkning og infrastruktur, og den katastrofale humanitære situasjonen som nå rår på Gaza. Israelske myndigheter har valgt å overse den internasjonale folkedomstolens uttalelser, og har ikke oppfylt kravene om å bedre den humanitære situasjonen. Det er bakgrunnen for at vi ikke lenger ønsker å ha samarbeidsavtaler med universiteter i Israel, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.  

MIFFs kommentar til rektor

Søk etter sannhet har vært en ambisjon for vitenskapelige rettede universiteter i århundrer. Men det synes ikke å oppta ledelsen ved USN. Israelske myndigheter har ikke valgt å overse Den internasjonale domstolen (at rektor bruker feil navn er ikke det mest alvorlige). Allerede før uttalelsen kom i slutten av januar hadde Israel gjort tiltak for at humanitær assistanse kan komme inn til sivilbefolkningen på Gaza-stripen. Israel har hele tiden søkt å følge krigens folkerett, mens de bekjemper en islamistisk fiende som systematisk bryter krigens lover. ICJ krevde ikke at Israel stanser krigshandlingene.

Ledelsen ved USN er tydeligvis ikke så rystet over de grusomme, bestialske massedrapene på israelere 7. oktober. Denne massakren stod den dominerende palestinske gruppen Hamas bak og den har støtte fra et overveldende flertall av palestinere. Likevel fortsetter USN samarbeidsavtalene med palestinske institusjoner. USN er blant annet involvert i å utvikle pedagogikk for palestinske barn i alderen 4 til 11 år. Langt over 90 prosent av palestinerne sier de har blitt mer stolte over å være palestiner etter 7. oktober-massakren, så det vil også gjelde for en stor del av akademikerne som USN fortsetter å samarbeide med. Moralen i universitetsledelsen er tydeligvis svært selektiv.

Israels militære aksjoner på Gaza-stripen er rettet mot Hamas, Islamsk Jihad og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Sivile har blitt skadelidende fordi disse gruppene skjuler seg blant sivilbefolkningen, og har bygd et enormt nettverk av tunneler under sivile boligområder og infrastruktur. Heller ikke dette finner ledelsen ved USN verdt å kommentere. Undervisning av kausalitet er tydeligvis mangelvare på universitetet.

I uttalelsen på USN nettside hevder Bing-Jonsson at bruddet i samarbeidsavtalene «ikke innebærer en akademisk boikott». Studenter og ansatte kan fritt velge hvem de ønsker å samarbeid med, understreker hun. Her viser rektoren mer forståelse enn når hun beskriver virkeligheten i Midtøsten.

– Et vedtak om vitenskapelig og kulturell boikott av Israel bryter med lovfestede prinsipper om akademisk frihet, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) i Stortinget i 2009. Ansatte har en lovfestet rett til å velge sine faglige kontakter samt emner og metode for fri forskning, understreket hun.

Til skade for norsk faglig utvikling

USN bryter avtaler med Haifa University og Hadassah Academic College i Jerusalem. I Haifa har det vært utveksling med sykepleiestudenter, og avtalen med Hadassah «omfatter faglig samarbeid og utveksling av ansatte og studenter tilknyttet USNs nasjonale Senter for syn, optikk og øyehelse». «Denne avtalen har hatt stor faglig verdi for optometrimiljøet på Kongsberg,» skriver USN.

Det er trist at ledelsen ved USN er så nærsynte at deres politiske valg vil skade den faglige utviklingen blant dem i Norge som virkelig kan hjelpe folk til et godt syn.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart