Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Ingen krav om stans i Israels krigføring

Israels panel av forsvarer i domstolen i Haag 12. januar. (Foto: International Court of Justice)
Men Den internasjonale domstolen vil etterforske påstander om folkemord. - En skam, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Sør-Afrika bragte Israel inn for Den internasjonale domstolen i Haag med anklager om at Israel har begått handlinger som tilsvarer folkemord på Gazastripen. Torsdag 11. januar fremførte Sør-Afrika anklagene foran domstolen i Haag, mens Israel forsvarte seg dagen etter.

Dette var kun en innledende forhandling for å avgjøre om domstolen skulle ta saken videre eller ikke. Fredag kom beslutningen fra Den internasjonale domstolen. Avgjørelsen var at de ønsker å etterforske påstandene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller domstolen avgjørelse for en skam og sier Israel kjemper en rettferdig krig. Han sier Israel vil fortsette kampen til gislene er frigjort og Hamas ikke lenger utgjør en trussel mot Israel.

Hamas på sin side gratulerer Den internasjonale domstolen med avgjørelsen, selv om domstolen også krevde at Hamas måtte frigjøre de israelske gislene. Det er lite trolig at Hamas vil høre på domstolen i akkurat det tilfellet.

Selv om domstolen kom til beslutningen om å åpne sak, så betyr det ikke at de mener det pågår folkemord. Listen for at noe er folkemord er satt høyt, men listen er derimot mye lavere for å åpne opp for å undersøke påstander om folkemord. En eventuell avgjørelse vil trolig ta flere år.

De 15 permanente dommerne i domstolen er utnevnt av FNs generalforsamling, som så kjent er svært fiendtlig innstilt mot Israel. Noen av dommerne kommer fra demokratiske land som USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, men det er også dommere fra land som Russland, Kina, Marokko, Somalia, Libanon og Uganda.

Dette er land som enten er autokratier eller har et svært svekket demokrati, hvor domstolene ikke er uavhengige fra landets politiske ledelse. Derfor er det i stor grad også en politisk domstol som behandler anklagene mot Israel.

Det er først og fremst utspill fra en del israelske ledere, sagt i kampens hete eller tatt ut av kontekst, som blir brukt som påstand for at Israel har en intensjon om folkemord. Israel har pekt på at mange av utspillene er tatt ut av kontekst og ikke representerer Israels handlinger på bakken.

Israel har hele tiden pekt på at de har oppfordret sivile på Gazastripen om å flykte til områder som har vært definert som tryggere. De har også lagt til rette for at nødhjelp skal komme inn til de sivile. Dette mener Israel viser at de ikke har noen intensjon om folkemord.

The New York Times skriver at Israel har overlevert klassifiserte dokumenter til domstolen, som viser at den israelske regjeringen og militære ledelsen har vært opptatt av å forhindre sivile lidelser og få inn nødhjelp på Gaza.

Alan Baker, som har vært Israels ambassadør til Canada og juridisk rådgiver i utenriksdepartementet, mener Sør-Afrika driver et kynisk misbruk av FN-domstolen når de anklager Israel for folkemord på Gazastripen.

I forbindelse med at de skal behandle saken ber domstolen Israel om å innføre tiltak for å forbedre den humanitære situasjonen mens saken behandles. De sier også at Israel må gjøre alt de kan i sin makt for å hindre folkemord og sørge for at deres militære ikke begår folkemordsforbrytelser.

Israel må levere en rapport en gang i måneden, men domstolens beslutning har ikke noen store reelle konsekvenser for Israels krigføring mot Hamas.

Domstolen krevet ikke at Israel stanser krigshandlingene eller at de begrenset de militære aktivitetene på Gazastripen mens saken behandles.

Det var det som var Sør-Afrikas mål med å ta saken til domstolen.

Domstolen har ingen direkte makt til å tvinge Israel til å iverksette tiltak, men om Israel ikke føyer seg etter dem kan det føre til diplomatiske vansker.

Krigen på Gazastripen startet etter at drøyt 3000 Hamas-terrorister stormet inn i Israel 7. oktober og massakrerte over 1200 mennesker, skadet tusenvis og kidnappet over 250 gisler. Fortsatt er det 132 gisler igjen på Gazastripen.

Hamas har sagt at de vil gjenta massakrer som 7. oktober om igjen og om igjen til Israel er utslettet. Israel mener derfor de kjemper en eksistensiell krig.

Ifølge Hamas har over 25.000 palestinere mistet livet på Gazastripen. Tallene er ikke verifisert og skiller ikke mellom stridende og sivile. Trolig er minst 10.000 terrorister fra Hamas og Islams Jihad medregnet i disse tallene. I tillegg er det mange som er drept av Hamas sine egne raketter. Minst 2000 av de 12.000 rakettene avfyrt mot Israel har eksplodert inne på Gazastripen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart