Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Lan Marie Berg med fordummende kommentar om Israel

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG). (Foto: Stortinget)
Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) og Dagsavisen bidrar til den økende antisemittismen i Norge og internasjonalt, skriver Hanne Herrman i et leserbrev.

4. april publiserte Dagsavisen et innlegg av stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) med overskriften Folkemorderne på Gaza. Hanne Herrman har prøvd å få inn et tilsvar i Dagsavisen, men det ble avvist. Hun har også fått nei fra Aftenposten og VG.

Her følger Hanne Hermans tilsvar:

En uredelig debatt om Israel

Av Hanne Herrman

Man gnir seg i øynene. Hvordan kan en avis svikte sitt samfunnsoppdrag og la Lan Marie Berg (MDG) utfolde sitt fordomsfulle syn på krigføringen mellom Hamas og Israel i krigstyper? For i Bergs verden er det én krigførende part, Israel – Hamas er rett og slett ikke-eksisterende.

Hvis vi skal ha et sunt debattklima der ulike syn bryner seg mot hverandre, må intellektuell redelighet være et minimumskrav. I Bergs tilfelle bidrar Dagsavisen til å sementere et bilde av Israel som folkemorder, for å gjenta Bergs klossete og groteske uttrykk.

Berg vet ikke hva kildebruk eller kontroll av påstander er; hun klarer seg med oppslag på sosiale medier som sannhetsvitne og fakta.

 1. Søndag 7. april var det seks måneder sider Hamas tok seg inn i Israel med webkameraer rundt anklene for å filme ugjerningene de begikk.
 2. Antall drepte israelere er ca. 1200, og 250 ble tatt som gisler; mange av dem er døde, og de som lever, sitter et sted i Hamas’ tunneler på Gaza. Disse menneskene eksisterer ikke i Bergs gjengivelse av konflikten, selv om de er grunnen til Israels motangrep.
 3. Folkemord er per definisjon systematisk utryddelse av mennesker fordi de tilhører en bestemt gruppe. Begrepet ble innført som juridisk term i 1944 av den polsk-jødiske juristen Raphael Lemkin. FNs konvensjon av 9.desember 1948 definerer folkemord som handlinger begått i den hensikt å ødelegge helt, eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe som sådan. Kroneksempelet på folkemord er Holocaust, som nettopp var en systematisk innsats for å utrydde jødene.
 4. Bergs utgangspunkt for å fordømme Israel er at det ser ut til at Israels framferd møter kriteriene for folkemord. Slappere kan det vanskelig bli. Hva er faktum? Israelske myndigheter har siden de angrep Hamas, sluppet inn nødhjelp, mat, informert om kommende angrep for å skåne sivilbefolkningen. Det er mange aktører i sving på Gaza, mange interesser – lokale, regionale, politiske og geopolitiske, befolkningens situasjon avhenger av mange flere enn Israel.
 5. Hvilke israelske ledere har uttalt at palestinere er menneskelige dyr og at Gaza bør legges i grus? Hva er kilden? Ifølge Sør-Afrika, Berg og Dagsavisen sa Yoav Gallant følgende:

I have released all restraints. We are fighting human animals and we are acting accordingly.

Gaza won’t return to what it was before. We will eliminate everything. If it doesn’t take one day it will take a week.

Her er kilde til hva Gallant i virkeligheten sa:

I have released all restraints… We are activating everything. We are taking off the gloves. We will kill anyone who fights against us.

You saw what we are fighting against. We are fighting human animals. This is the Isis of Gaza. This is what we are fighting against…”

Gaza won’t return to what it was before. There will be no Hamas. We will eliminate everything. If it doesn’t take one day, it will take a week, it will take weeks or even months, we will reach all places.

 • Er det problematisk at opplysninger om antall drepte og sårede kommer fra Hamas’ eget helsedepartement? Bør Berg utvise varsomhet?
 • Hvilken systematisk undertrykkelse har Israel begått tiår etter tiår, hvilken spesialbehandling har Israel fått? Israel trakk seg ut av Gaza i 2005, Hamas valget over Fatah i 2006, og har styrt siden 2007 uten å avholde nyvalg. Har Berg hørt om Hamas? Vet Berg at Hamas er en islamistisk terroristorganisasjon, som holder seg med et kvinnesyn Berg skal være glad hun ikke selv lever under?
 • Det er dokumentert at Hamas bl.a. bruker penger fra bistand, narkotikahandel, og trafikking på seg selv, til bygging av tunneler under sykehus og boliger i Gaza, og ikke på den befolkningen som valgte dem.

Berg og Dagsavisen bidrar til den økende antisemittismen i Norge og internasjonalt. Bergs kommentar er fordummende, og kan heller ikke unnskyldes med at den er godt ment. Trøsten er at

påstander kan avhjelpes med forarbeid før man sender av sted utsagn som skader uskyldige mennesker. Hvis Bergs nonsjalante omgang med fakta er gjengs for MDGs klimapolitiske arbeid, ønsker jeg god tur videre ned på meningsmålingene.

Å kritisere Israel er legitimt, men da på saklig grunnlag.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart