Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Jødehat innrammet i gullramme

Israels statsminister blir demonisert på groveste måte i Ålesund. (Foto: Morten Abrahamsen)
En kunstner i Ålesund har stilt ut et maleri hvor Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir framstilt som Adolf Hitler.

Kunsteren Rune Furelid har nylig plassert et nytt «kunstverk» i vinduet på galleriet Sankten i Ålesund.

– Jeg brukte måneder på å vurdere hva jeg skulle gjøre med det. Jeg vegra meg rett og slett for å engasjere meg, sier Furelid til Sunnmørsposten.

Marit Heggen Stokke, leder for MIFF Sunnmøre og styremedlem i MIFF Norge, reagerer sterkt på budskapet i kunstverket.

– Det er veldig ufølsomt over det jødiske folk å fremstille Israels statsminister Benjamin Netanyahu med nazi-unifom og Hitler-bart, sier Heggen Stokke.

26. mai 2016 vedtok The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) enstemmig en arbeidsdefinisjon på antisemittisme. Blant eksemplene på jødehat er «sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk».

Adolf Hitler var en dødsfiende av det jødiske folk. Etter at han kom til makten i Tyskland i 1933, gjorde han jødeforfølgelse til en sentral del av regjeringens politikk. Under andre verdenskrig ga han industriell utryddelse av jøder forrang for tiltak som kunne styrket krigsinnsatsen. Da Hitler våren 1945 tok selvmord etter 12 år ved makten, var to tredeler av Europas jødiske befolkning utryddet.

Benjamin Netanyahu har vært statsminister og finansminister i Israel i lengre perioder siden 1996, men har også vært flere år utenfor politikken og flere år i opposisjon. Markedsliberale reformer som Netanyahu har innført, har skapt god økonomisk vekst ikke bare for Israel, men også for palestinerne. Fra  2004 til 2021 hadde palestinerne en klar økning på FNs levekårsindeks (Human Development Index, HDI). I 2021 var gjennomsnittlig HDI-indeks på verdensbasis på 0,722 poengFlere av regionene i de palestinske selvstyremyndighetene ligger over dette nivået  – Salfit, Ramallah, Al-Bireh og Jeriko på 0,727 og Jenin, Tubas, Tulkarm, Nablus og Qalqilya på 0,723. Øst-Jerusalem ligger like under det globale gjennomsnittet (0,721). Også regionene med lavest levekår, Gaza by og Nord-Gaza (0,699) har hatt en klar vekst fra 2004 (da var nivået 0,638).

Da Netanyahu første gang ble statsminister i 1996 var det rundt 2,6 millioner palestinere på Vestbredden og Gaza-stripen. Etter et av de siste anslagene har den palestinske befolkningen økt til nesten 5,5 millioner de siste 28 årene mens Netanyahu har vært en topp-politiker.

Det er mye å si om Netanyahu, og i Israel har innbyggerne full frihet til å kritisere ham og demonstrere imot ham. Men nesten alle israelere vil finne det avskyelig og opprørende å se statsministeren i den jødiske staten framstilt som Hitler. Det hjelper ikke at jødehatet rammes inn i gull.

Hvis kunstneren i Ålesund skulle gjøre mer passende sammenligninger burde han tegne Netanyahu som andre vestlige statsledere som har ført kriger mot islamistiske terrororganisasjoner. Men å tegne Netanyahu som Kjell Magne Bondevik eller Jens Stoltenberg ville kanskje ikke hatt den ønskede effekten?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart