Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Vil Norge stille krav til at bistandspartnere støtter forhandlet løsning?

FrP-leder Sylvi Listhaug. (Skjermdump fra Stortinget TV)
Bare en liten del av det palestinske samfunnet støtter forhandlinger med Israel. Derfor mener FrP krav om støtte til fremforhandlet løsning må inn i bistandskontrakter.

FrP-leder og stortingsrepresentant Sylvi Listhaug har denne uken sendt følgende begrunnelse og spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt:

«Norge har de siste årene opprettholdt et samlet bistandsnivå til palestinerne på omtrent 800-900 millioner kroner, inkludert støtte til Den palestinske selvstyremyndigheten, sivilsamfunnsorganisasjoner, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA) og andre multilaterale kanaler. Regjeringen skriver følgende i budsjettforslaget for 2023: «Norsk støtte er en del av arbeidet for å fremme en forhandlet tostatsløsning, der Israel og Palestina lever side om side i fred og sikkerhet innenfor gjensidig anerkjente grenser.»

Det er bekymringsfullt at det i en meningsmåling publisert av Palestinian Center for Policy and Survey Research i desember i fjor kommer frem at bare 32 prosent av den palestinske befolkningen støtter en totstatsløsning, mens 66 prosent sier at de er imot. Når respondentene spørres om den mest effektive måten å ende israelsk okkupasjon og bygge en selvstendig stat på, velger bare 21 prosent forhandlinger, mens hele 51 prosent velger væpnet kamp.

Det er rimelig å anta at motstand mot tostatsløsningen og støtte til væpnet kamp er holdninger som også deles av ledere og ansatte i palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner som Norge støtter, enten direkte eller via norske bistandspartnere. Det er dermed en risiko for at Norge kan være med på å støtte organisasjoner som jobber stikk i strid med Norges mål for bistanden. For å unngå dette i størst mulig grad bør alle norske bistandskontrakter opp mot palestinerne, både med norske, palestinske og internasjonale aktører, kreve at mottakerorganisasjonene forplikter seg skriftlig på en forhandlet tostatsløsning, der Israel og Palestina lever side og side i fred og sikkerhet innenfor gjensidig anerkjente grenser.

Hvordan sikrer utenriksministeren at norsk pengestøtte til palestinske organisasjoner fremmer en forhandlet tostatsløsning, og er det aktuelt for utenriksministeren å kreve at Norges bistandspartnere til palestinerne kontraktforplikter seg på å støtte en forhandlet tostatsløsning der to stater, Israel og Palestina, lever side om side i fred og sikkerhet innenfor gjensidig anerkjente grenser?»

Utenriksministeren må svare på det skriftlige spørsmålet i løpet av seks hverdager.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart