Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ambassadør avvist

Da Irans daværende leder, ayatollah Ruhollah Khomeini, i 1989 utstedte en fatwa om at den britiske forfatteren Salman Rushdie skulle drepes for angivelig blasfemi i boken Sataniske vers, brøt Storbritannia den diplomatiske forbindelsen med Iran.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I 1998 ble forbindelsen gjenopptatt. Den britiske ambassadøren het Nick Brown. Han reiste hjem ved årsskiftet etter en normal ambassadørperiode.

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet bekrefter at Storbritannia har fortalt Iran hvem som er utpekt til ny ambassadør, men vil ikke selv si hvem kandidaten er. Men det er blitt kjent gjennom den iranske dagsavisen Jomhuri Islami. Avisen hevder at det er David Reddaway. Og han er uønsket i Iran fordi han er «en jøde og et medlem av [britisk] etterretning». Ifølge avisen har Storbritannia truet med å nedgradere den diplomatiske forbindelsen hvis Reddaway ikke blir godkjent.

Den britiske talsmannen sier at det ennå ikke er kommet noe formelt svar fra Iran. Han ble spurt om en jøde kunne bli ambassadør i et arabisk eller islamsk land. Han svarte: «Utnevnelser blir gjort etter fortjeneste, ikke ut fra religiøs eller etnisk bakgrunn.»

David Reddaway er 48 år gammel. Han er gift med en kvinne av iransk opprinnelse og snakker språket (farsi) flytende. Han har tjenestegjort ved den britiske ambassaden i Teheran tidligere.

Når dette blir skrevet, har vi ikke registrert noen melding om hvordan dette gikk. Men det forteller noe om holdningene i Iran.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart