Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Barak til høyre for Olmert

I løpet av sine første hundre dager som forsvarsminister, har Ehud Barak lagt seg til høyre for Kadima og statsminister Ehud Olmert i sikkerhetsspørsmål.
Statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: GPO)

Som statsminister i år 2000 ønsket Ap-lederen å oppgi over 90 prosent av Vestbredden og hele Gaza-stripen til palestinerne. Sju år senere tar Barak i bruk retorikken til blant annet opposisjonsleder Benjamin Netanyahu, og hevder det ikke finnes noen forhandlingspartner på palestinsk side. En fredsavtale med PA er intet annet enn en utopisk drøm i Baraks øyne.

Påstandene kommer fra Itamar Eichner i en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth. Han registrerer at Barak har gjort et oppsiktsvekkende stort nummer ut av 24 små utposter på Vestbredden, ved å tilby den palestinske motparten meningsløse innrømmelser for å beholde dem. Mannen som en gang var det store håp for israelsk venstreside, har de siste dagene påstått at landet ikke kan oppgi en tomme mer land før et forsvarssystem mot Kassam-raketter er på plass. Det vil imidlertid ikke skje før om tidligst fem år, i følge Eichner.

Som om ikke det var nok, har forsvarsministeren gått imot statsminister Ehud Olmerts forhandlinger med PA-formann Mahmoud Abbas. Samtalene er intet mindre enn «frakobling fra virkeligheten», hevder Barak.

Forbereder anti-terror operasjon
Samtidig forbereder forsvarsministeren å gjennomføre store militære anti-terror operasjoner på Gaza-stripen. Han har allerede erklært at hver dag bringer oss nærmere en slik operasjon.

Baraks standpunkt går ikke upåaktet hen i Arbeiderpartiet. På tross av partilederens motstand mot fredssamtalene til Olmert, har resten av partiet bestemt seg for å støtte statsministeren. Hva er så logikken i alt dette?

I følge Itamar Eichner ønsker Barak på den ene siden å få folk til å glemme de noe ekstreme innrømmelsene han kom med som statsminister. På den andre siden søker han å distansere seg fra Olmert, som for øyeblikket altså søker dialogens vei.

«En ting som er sikkert,» avslutter Eichner, «er at det blir vanskelig for Barak å beholde denne holdningen over tid. På et eller annet tidspunkt er han nødt til å ta tilbake den rollen som kreves av en Ap-leder – det vil si, lederen for den israelske venstresiden.»

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart