Eksperter benekter Harpoon-modifikasjon

Etter en reportasje i Los Angeles Times på lørdag har det blitt meldt i mediene at Israel har utstyrt amerikanske ubåt-raketter med atomstridshoder. Israelske og utenlandske eksperter avfeier rapporten, fordi modifikasjonen er teknisk umulig med den aktuelle raketten.
Los Angeles Times hevdet at Israel har modifisert noen av sine USA-produserte Harpoon-raketter, og gjort dem i stand til å angripe mål på land med atomstridshoder. Raketten er i utgangspunktet en anti-skip rakett med rekkevidde på ca. 140 km. Ordinære Harpoon-raketter kan skytes ut fra israels tre tysk-produserte Dolphin ubåter.
Tidligere vara-forsvarsminister i Israel, Efraim Sneh, har gått sterkt ut og kalt en atom-modifikasjon «umulig»: «Enhver som har den minste forståelse for missiler vet at Harpoon aldri vil kunne brukes til å frakte atomstridshoder. Selv ikke ekstremt begavede ingeniører og [Israels] sofistikerte forsvarsindustri kan gjøre dette. Det er rett og slett umulig».
Ted Hooton, redaktør av det svært anerkjente fagtidsskriftet Jane’s Naval Weapon Systems, kan melde det samme: «Det ser for meg ut som et atomvåpen, som er ekstremt tungt og tettpakket, vil gjøre Harpoon for tung i fronten, og redusere rekkevidden betydelig (…)».
Spekulasjonene omkring israels atomvåpenarsenal kan ha sammenheng med Irans mye omtalte atomvåpenprogram. Tyske Der Spiegel har hevdet at Israel har planene klare for aksjoner mot de iranske atominstallasjonene.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart