Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sparker Elon og Lieberman fredag

Det er ventet at de to regjeringsmedlemmene til det høyreorienterte partiet National Union får sparken fra Sharons regjering fredag. Dermed vil flertallet for Sharons adskillelsesplan bli sikret i regjeringsmøtet søndag. Benny Elon møter først på statsministerens kontor klokken 9 israelsk tid. Avigdor Lieberman kommer senere på dagen.
– Jeg har invitert National Unions ministre i morgen for å gi dem sparken, bekreftet statsminister Ariel Sharon til Ha’aretz torsdag.
Sharon-regjeringen tåler å miste ett av de to små høyreorienterte partiene i koalisjonen, og fremdeles beholde flertall i Knesset bak seg. For det nasjonalreligiøse partiet NRP er det viktig å bli værende i regjeringen for å hindre en ny koalisjonsdannelse hvor Arbeiderpartiet kommer til makten, sier sosialminister Zevulun Orlev. På tross av sterk motstand mot adskillelsesplanen ser det dermed ut til at NRP forblir i regjeringen. National Union har varslet en tilbaketrekning fra regjeringen dersom tilbaketrekningsplanen fra Gaza-stripen blir vedtatt.

– Sharon ønsker å felle regjeringen
Kilder som står nær finansminister Benjamin Netanyahu, utenriksminister Silvan Shalom og utdanningsminister Limor Livnat tror at Sharon vil avvikle regjeringen for å lage ny koalisjon med Arbeiderpartiet. Forhandlingene om en kompromissløsning mellom Sharon og de tre topp-politikerne i Likud om tilbaketrekningsplanen skal ikke ha gitt noe avklarende resultat torsdag. Immigrasjonsminister Tzipi Livni har hatt møter i døgndrift i et forsøk på å få de tre skeptikerne til å akseptere adskillelsesplanen.

Det står om kun én stemme
For øyeblikket har Sharon støtte fra 11 av 23 regjeringsmedlemmer, seks ministre fra Likud og fem fra Shinui. Åtte ministre fra Likud, to fra NRP og to fra National Union vil stemme mot. Dersom National Union blir kastet ut av koalisjonen, vil Sharon kunne få et knapt flertall på søndag.

Et flertall tror på Sharon
Statsminister Ariel Sharon anklager Benjamin Netanyahu for å ha personlige interesser i å si nei til adskillelsesplanen. Netanyahu hevder at han respekterer resultatet av den interne Likud-avstemningen 2. mai. I følge en meningsmåling gjennomført for Ha’aretz, tror 46 prosent av befolkningen på Sharon og 24 prosent på Netanyahu. Sharon får solid støtte både i eget parti, og fra velgerne til sentrumspartiet Shinui, Arbeiderpartiet og Meretz.
I et valg mellom fire statsministerkandidater, viser meningsmålingen følgende resultater: Sharon, 25 prosent, Peres, 22 prosent, Netanyahu, 21 prosent og Barak, 10 prosent. Den tidligere statsministeren Ehud Barak (ap) har nå meldt sitt politiske comeback.(04.06.04)


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart