Peretz regner med å bli statsminister

I følge Israels lover er det ingenting som sier at landets statsminister må komme fra det største partiet i Knesset. President Moshe Katsav må velge den som kan danne en mest mulig stabil regjering. Her er litt av det politiske spillet som foregikk i helgen: NU-NRP, som er på ytterste høyrefløy, vil at Ap-leder Amir Peretz skal danne en "sosialøkonomisk kriseregjering". Partilederne tror Peretz vil bevare status quo når det gjelder diplomatiske saker, og NU-NRP kan dermed forhindre Olmerts planlagte tilbaketrekning fra deler av Vestbredden. Meretz, som er til venstre for Ap, foretrekker en koalisjon ledet av Olmert. Yossi Beilin lover at han ikke vil sitte i regjering med høyrefløypartiene. Likud vil vurdere å foreslå Peretz som statsminister dersom Ap ber om det. Både Likud og Shas har utsatt sine møter med president Katsav til tirsdag, for å se hva de andre partiene gjør. "Jeg er mer komfortabel med Peretz sin forhandlingspolitikk overfor palestinerne enn Olmerts plan om ensidig tilbaketrekning", sier Benjamin Netanyahus støttespiller Yuval Steinitz. Partikollega Reuven Rivlin kritiserer tanken på å støtte Ap. Ap vil ikke holde møter med høyrepartiene for å sikre støtte til Peretz, men de vil på ingen måte motsette seg at Peretz blir foreslått når partiene møter president Moshe Katsav. Israel Beiteinu valgte å ikke anbefale noen statsministerkandidat på søndag. Mandag vil de revurdere sin beslutning. "Peretz sine forsøk på å danne en koalisjon med høyrefløy-partiene snudde den politiske scenen opp ned søndag, og reiste spørsmål med om Ehud Olmert kommer til å danne den neste regjeringen", skriver Jerusalem Post. – Amir Peretz forventer å bli landets neste statsminister, sier generalsekretær i Ap, Eitan Cabel. Med Shas, UTJ, Meretz, Likud, NU-NRP og Gil vil Ap ha en koalisjon med støtte fra 70 Knesset-medlemmer. Veteranpolitikeren Shimon Peres tror ikke noen har sjanse til å danne en regjering uten Kadima. Også noen Ap-politikere ler av tanken på en regjering ledet av Amir Peretz. – Dette er bare luftfekting for å redusere Kadimas pris i forhandlingene, sies det. – Partiene kan ikke bruke konsultasjonen med presidenten til å styrke sin forhandlingsposisjon, understreker president Moshe Katsav. Ap-leder Amir Peretz har nektet å treffe Kadima-leder Ehud Olmert etter valget. Konflikten mellom Olmert og Peres kan true en eventuell koalisjon mellom de to partiene, sier sentrale politikere i Ap og Kadima til Ha’aretz.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart