Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Generalstreik avblåst

Transportfly fra El Al. (Foto: curimedia, flickr.com)
Transportfly fra El Al. (Foto: curimedia, flickr.com)
Finansdepartementet og Histadrut melder om enighet i forhandlinger. En fem dager lang generalstreik i offentlig sektor er dermed avblåst.

– Avtalen som vi har inngått reflekterer den nødvendige balansen mellom behovet for å bedre arbeidernes rettigheter og regjeringens ansvar for å beskytte og stabilisere Israels økonomi, heter det i en felles uttalelse.

Lønnsøkning, bedre pensjonsbetingelser og styrkede sosiale rettigheter inngår i avtalen. Flere midlertidige ansatte i offentlig sektor skal få fast ansettelse og vikarer skal få bedre beskyttelse.

Resten av artikkelen ble skrevet på fredag 10. februar, da forhandlinger fortsatt pågikk.

 

Forhandlinger førte ikke fram

Det gjenstår fortsatt å se om generalstreiken som rammer Israels offentlige sektor vil bli avblåst før helgen. Israels arbeidtakerforening, Histradrut, og finansdepartementet kom ikke til enighet natt til fredag. De to partene skulle levere en fremgangsrapport til arbeidsretten klokken tre fredag ettermiddag.

Histadrut krever at staten skal ansette de som jobber for dem på faste kontrakter. Kravet gjelder spesielt rengjøringspersonellet. Finansdepartementet avviser kravene. De sier de er villige til å heve lønnsnivået til de midlertidig ansatte med 20 – 25 prosent. De vil også gjøre mer for forsikre at rettighetene til de midletidig ansatte blir ivaretatt.

 

Fremskritt

Selv om de to partene ikke kom frem til en avtale torsdag, skal det være gjort store fremskritt i forhandlingene. Torsdag ble de to partene enige om at noen tusen av de 300.000 som ikke har fast ansettelse, men som indirekte jobber for staten via midlertidige kontrakter, nå vil bli ansatt av staten. Det vil gi en betydelig økning i lønnen og arbeidsbetingelsene deres. Det vil også bli ansatt ytterligere 100 inspektører til å passe på arbeidsbetingelsene til de midlertidig ansatte.

 

Universitetsstudentene kan fortsatt ta eksamen

Streiken som startet onsdag har de siste dagene paralysert den offentlige sektoren. Transport, banker og andre offentlige kontorer er stengt.

Ut av hensyn til studentene, som nå har eksamensperioden mellom høst- og vårsemestrene er det på universitetet tatt ut «stille streik». Administrasjonspersonalet er tatt ut i streik, men professorene og andre arbeider mer eller mindre som normalt. En av de ansatte ved et av bibliotekene ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem fortalte at hun er stolt av universitetene og deres avgjørelse om å beskytte studentene.

– Jeg tar ikke telefonen, men jeg er på arbeid, sa hun.

 

Ben Gurion tilbake til normalen

Ben Gurion flyplass var delvis tatt ut i streik og det var planlagt at de ansatte ved flyplassen skulle streike torsdag fra 6 til 12. Etter samtaler med finansdepartementet beordret Histadrut de flyplassansatte tilbake til arbeidet torsdag morgen. Flytrafikken går nå som normalt. De ansatte ved Israels havner er også tilbake på arbeid.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart