Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ingen ny generalstreik neste tre år

Søppel har hopet seg opp under streiken. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Søppel har hopet seg opp under streiken. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Avtalen mellom finansdepartementet og Histadrut sikrer midlertidig ansatte bedre arbeidsbetingelser. Histadrut på sin side lover å ikke ha nye generalstreiker de neste tre år.

På streikens femte dag kom finansdepartementet og arbeidstakerorganisasjonen Histadrut til enighet og generalstreiken ble avsluttet. Streiken har først og fremst rammet offentlig sektor, og det mest synlige beviset har vært forsøpling i israelske byer.

 

Bedre lønn og vilkår mot tre år uten generalstreik

Streiken denne gangen har hovedsakelig dreid seg om ansatte med midlertidige kontrakter, spesielt de som er ansatt gjennom andre firmaer (vikarbyråer) og ikke direkte av staten.

I den nye avtalen får arbeidstakere med midlertidige kontrakter en minimumslønn på 4500 shekel (6950 kroner) per måned, en økning med 400 shekel (620 kroner) per måned. Dette tallet vil øke ytterligere til  4600 shekel (7100 kroner) i januar neste år og 4650 shekel (7175 kroner) i juli 2013.  De får også en forbedring av andre lønnsbetingelser, som for eksempel subsidierte måltider, større andel betalt av arbeidsgiverne inn i arbeidstakerens pensjonsfond, feriegaver. I tillegg lovet staten å ansette ytterligere 120 inspektører for å passe på at arbeidere med midlertidige kontrakter får sine rettigheter oppfylt.

Histadrut lovet på sin side å ikke ha generalstreiker på tre år.

Lederen i Histadrut, Ofer Eini, kom til en avtale med Organisasjonen for Israelske Økonomiske Organisasjoner, som representerer noen av landets største private arbeidsgivere sist uke. I henhold til denne avtalen vil midlertidige ansatte som sjåfører, hotell rengjørere og fabrikkarbeidere automatisk få fast ansettelse etter ni måneder. Rengjøringspersonell som jobber minst 170 timer per måned vil også bli fast ansatt etter ni måneder. Vaskepersonell og sikkerhetspersonale som forblir midlertidig ansatte vil bli gitt de samme lønns- og arbeidsbetingelser som de som er fast ansatte.

De to avtalene setter sluttstrek på mer enn tre måneder med forhandlinger. Arbeidsretten beordret partene om å forhandle første gang etter at Histadrut streiket i fire timer 7. november.

 

Netanyahu roste partene

Finansdepartementet og Histadrut kom frem til avtalen tidlig søndag morgen etter at samtaler sist uke og sent lørdag natt ikke hadde gitt noe gjennombrudd.

Statsminister Netanyahu lovpriste avtalen mellom de to partene og sa at avtalen reparerer «en mangeårig urett».

– Jeg gratulerer finansminister Yuval Steinitz og Histadrut-leder Ofer Eini med å ha kommet frem til en avtale som forbedrer lønnen og arbeidsvilkårene til midlertidige ansatte betydelig, sa Netanyahu da han åpnet det ukentlige regjeringsmøtet på søndag, melder Jerusalem Post.

 

Ti tusen tonn søppel i Tel Aviv

Israelere over hele landet er glade for nyhetene. Mange har sett og luktet resultatet streiken har hatt rett utenfor sine egne hjem, hvor søppelkasser har blitt mer og mer overfylt ettersom dagene gikk. Regnet de siste dagene har også gjort sitt til at matavfallet har råtnet fortere, og dermed luktet enda mer, i tillegg til å produsere flere bakterier, parasitter og tiltrukket seg rotter og mus.

Omtrent halvparten av søppelet i de store byene har ikke blitt hentet siden onsdag. I noen områder har man privat søppeltømming, og disse områdene har derfor ikke vært så plaget av streiken. I Tel Aviv-området regner man med at mer enn 10 000 tonn søppel ligger i gatene.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart