Sentralbanksjef Stanley Fischer (Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Sentralbanksjef Stanley Fischer (Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

– Skattene må økes med 12 milliarder

Sentralbanken er uenig med regjeringen. Skal Israel få balansert underskuddet på 60 milliarder fra statsbudsjettet i 2012, er skatteøkninger den eneste løsningen, mener banken.

Konklusjonen til Israels Bank kom i deres gjennomgang av statsbudsjettet for 2012 og presentasjon av prognoser for hvilke utfordringer regjeringen står overfor de nærmeste årene. Ifølge sentralbanken må regjeringen kutte 20 milliarder i årets statsbudsjett, samtidig som de innfører skatteøkninger på 12 milliarder kroner.

Men på tross av at regjeringen også ønsker å kutte underskuddet på budsjettet med 20 milliarder kroner i år, vil fortsatt dette underskuddet utgjøre 3,6 prosent av bruttonasjonalprodukt. Det er 0,6 prosent over regjeringens «underskuddsgrense». Derfor mener sentralbanken at skatteøkninger trengs i tillegg.

Dersom dagens utgiftsnivå fortsetter i 2013, vil imidlertid underskuddet komme opp i 4,9 prosent av BNP. De frykter at statslånene vil tilsvare 100 prosent av BNP innen utgangen av dette tiåret, om ikke Benjamin Netanyahu og hans neste koalisjon klarer å bli enige om kutt og skatteøkninger.

«Skadelig» med toårsbudsjett
Bankens forskningsavdeling konkluderer med at omleggingen Netanyahu og finansminister Yuval Steinitz har gjort til toårige statsbudsjetter, er skadelig for finansene. De mener regjeringen ikke har maktet å gjennomføre kutt de siste to årene, når den økonomiske veksten har stagnert, grunnet denne omleggingen. Revideringen av statsbudsjettet som skjer underveis i toårsperioden, holder seg hele tiden innenfor rammene som de ulike departementene har blitt tildelt. Slik vokser underskuddet uten at regjeringen makter å gjøre noe med det, argumenterer banken.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart