Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Arvet gigantisk kassakreditt fra forrige regjering

Finansminister Yair Lapid (f.v.) og president Shimon Peres. (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (f.v.) og president Shimon Peres. (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Israels nye finansminister Yair Lapid (venstre i bildet) vil bruke sitt første år i regjering til å kutte drastisk i offentlige utgifter.

– Det bildet som sakte, men sikkert avslører seg, er langt verre enn jeg hadde forventet […] Glem ordet «underskudd», eller «finansiell krise». Jeg vil gjøre det langt enklere: Jeg kom her [til departementet] for å omstrukturere ting, men jeg fant ut at det var snakk om en «kassakreditt» [fra forrige regjering]. Hvor mye kassakreditt er det snakk om? Gigantisk – en fryktelig krise som øker. Så hvordan skjedde dette? Som alle andre kassakreditter: De kastet bort en haug av penger de ikke hadde. Pengene de ventet at skulle komme, kom aldri. Og de kom med løfter som de aldri burde ha kommet med, sa Lapid da han la fram finansdepartementets første prognose for det kommende året.

Minimum 6,5 milliarder kroner må kuttes i budsjettet for de neste halvannet årene, for å hjelpe Israels økonomi tilbake i balanse.

– Så dette vil jeg gjøre: Jeg vil gi alt jeg har. Vi vil arbeide hardt, vi vil stenge gapene og senke forbruket. Vi vil stenge gapene på alle smertefulle steder. Det vil bli hardt, det vil bli slitsomt, men det er også en fordel: Gjør vi dette nå, vil det ikke vare lenge, hevdet han.

Lapid lover å forklare hvordan den økonomiske tilstanden i Israel «virkelig er», når han skal legge fram statsbudsjettet for Knesset som regjeringen har godkjent om tre måneder.

Opposisjonsleder Shelly Yachimovich kritiserte planene om budsjettkutt i Knesset denne helgen. Hun ønsker å øke bedriftsskatten, for å bevare velferdsnivået slik det er i dag, skriver Yedioth Aharonoth.

– Denne regjeringen […] er et lederskap for de rike. Dere er fysisk en del av folket, men har problemer med å se hvem folket er. Dere fire: Netanyahu, Lapid, Bennett og Livni – kom fra privilegerte familier og trengte aldri å kjempe for å få endene til å møtes. Dere er alle kapitalister, sier Arbeiderparti-lederen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart