Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil halvere gjeldsnedbetalingen i 2013

Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid gir etter for press og vil legge 10 milliarder til i statsbudsjettet og heller operere med et planlagt rekordunderskudd i 2013.

50-60 milliarder kroner i underskudd fra 2012-budsjettet skal nedbetales. Halvparten skulle betales ned i 2013, mens resten skulle bort i 2014, ifølge de tidligere planene til finansminister Yair Lapid. Men nå vurderer han å halvere de planlagte kuttene for i år og legge 10 milliarder tilbake i budsjettkurven.

Årsaken er presset han opplever fra alle hold for øyeblikket. Opposisjonen i sentrum og på venstresiden mener kuttene kan spares inn gjennom midlertidige skatteøkninger til de rikeste og har kritisert hans planlagte velferdskutt. Arbeiderbevegelsen har varslet kamp mot planlagte lønnskutt i offentlig sektor, som ville kommet på toppen av en allerede svært anstrengt økonomisk situasjon for israelske husholdninger. Dessuten klager de ulike ministrene på alle kuttene de blir offer for i sine departementer, og som vil påvirke dem på popularitetsmålingene.

De nye planene skal ha fått støtte av statsminister Benjamin Netanyahu, men vil gjøre at Israel vil operere med et planlagt rekordunderskudd i statsbudsjettet for 2013 og 2014. Aldri tidligere har en israelsk regjering planlagt for underskudd på 4,9 prosent. Den israelske «handlingsregelen» tilsier maks 2 prosent underskudd, mens regjeringen i 2012 endte med et underskudd på 3 prosent.

Mens Lapid blir kvitt press fra mange kanter ved et slikt trekk, så vil han nå støte på et enda større og mektigere problem: Den israelske sentralbanken. Da Yesh Atid-lederen gikk i gang med budsjettarbeidet ba han banken om lov til å planlegge for et regulert underskudd på over 3 prosent, men fikk blankt avslag. Ifølge de nye planene vil Israel være tilbake under 3 prosent underskudd igjen neste år, melder Times of Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart