Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

(Illustrasjonsfoto: Israel Energy Initiatives)
(Illustrasjonsfoto: Israel Energy Initiatives)

Israel kan bli en oljegigant

- Israel har rundt 250 milliarder fat landbaserte oljereserver som kan dekke energibehovet i 800 år, hevder Harold Vinegar til CNN. Oljen må utvinnes av oljeskifer.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

2. januar ble Harold Vinegar, ekspert på utvinning av olje fra oljeskifer, intervjuet av CNN. TV-selskapet rapporterte fra Elah-dalen sør for Beit Shemesh – kjent for kampen mellom David og Goliat – hvor prøveboringen nå pågår. Det er selskapet Israel Energy Initiatives (IEI) som har funnet denne gigantiske oljereserven som er estimert til å være nest størst i verden. Bare USA har større kjente reserver av oljeskifer.

Oljereservene i oljeskifer kommer i tillegg til naturgassfunnene utenfor Tel Aviv og Haifa. Israel har vært et av få land i regionen uten egen oljeforekomst, men det vil nå endre seg. TIME skriver i en artikkel at 440 letebrønner ble boret i Israel mellom 1948 og 1986 uten at olje ble funnet.

Harold Vinegar startet selskapet Israel Energy Initiatives i 2009, året etter at han sa opp jobben hos Shell i USA, og flyttet til Israel. Morselskapet Genie Energy i USA skal blant annet ha tidligere visepresident Dick Cheney i ledelsen. Hittil har IEI investert rundt 30 millioner US dollar i sin letevirksomhet.

Oljeskiferen i Israel er hovedsakelig lokalisert langs Middelhavskysten, og ble skapt av skiftende geologiske plater langs Dødehavsforkastningen for ca. 70 millioner år siden, skriver Times of Israel. Denne oljen er konsentrert i et lag mellom 300 og 500 meter nede i bakken. Oljeskiferen er så ”ung” og så nær overflaten at den ikke har rukket å bli til olje eller gass under høyt trykk slik man finner den i for eksempel Saudi-Arabia eller i Nordsjøen.

Metoden Israel Energy Initiatives bruker for å få oljen – som er av høy kvalitet – opp til overflaten, går ut på å plassere stenger ned i den oljeholdige skifersteinen og sakte varme dem opp. Prosessen kalles In-Situ og gjør at oljen ”modnes” i løpet av omlag tre år i stedet for den naturlige måten som tar flere millioner år. Deretter kan selskapet pumpe olje, naturgass, hydrogen og vann opp til overflaten. Alle disse komponentene har verdi for Israel.

IEI er nå i sluttfasen av prøveperioden der de tester utvinningsteknologien og den eventuelle miljømessige påvirkningen den kan ha. Jødisk Nasjonalfond i Israel (JNF) er imot virksomheten og har bedt om uavhengige undersøkelser for å avklare risikoen en slik oljeutvinning kan ha for miljøet. Harold Vinegar insisterer på at denne bekymringen er ubegrunnet.

– Å beskytte miljøet er det viktigste. Dersom utvinningen skader miljøet, vil utvinningen stanses, sier han til CNN. Det er en av grunnene til at selskapet samarbeider med Ben-Gurion Universitetet i Beersheba, som er kjent for å fokusere på miljøvern. Administrerende direktør i IEI, Relik Shafir, forteller til CNN at denne oljen hvert år kan spare Israel for rundt 10 milliarder dollar som landet nå betaler til andre land for import av olje. Den kommersielle utvinningen vil trolig ikke starte før om ca. 10 år når all testing, lovregulering og forberedelser er avklart.

– Vi har ventet i 2000 år på å komme tilbake til Israel, så hva er 10 år? avslutter han.

 

Relatert artikkel:

Oljerevolusjon i Israel? (mars 2011)

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart