Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel kan bli en oljegigant

(Illustrasjonsfoto: Israel Energy Initiatives)
(Illustrasjonsfoto: Israel Energy Initiatives)
- Israel har rundt 250 milliarder fat landbaserte oljereserver som kan dekke energibehovet i 800 år, hevder Harold Vinegar til CNN. Oljen må utvinnes av oljeskifer.

2. januar ble Harold Vinegar, ekspert på utvinning av olje fra oljeskifer, intervjuet av CNN. TV-selskapet rapporterte fra Elah-dalen sør for Beit Shemesh – kjent for kampen mellom David og Goliat – hvor prøveboringen nå pågår. Det er selskapet Israel Energy Initiatives (IEI) som har funnet denne gigantiske oljereserven som er estimert til å være nest størst i verden. Bare USA har større kjente reserver av oljeskifer.

Oljereservene i oljeskifer kommer i tillegg til naturgassfunnene utenfor Tel Aviv og Haifa. Israel har vært et av få land i regionen uten egen oljeforekomst, men det vil nå endre seg. TIME skriver i en artikkel at 440 letebrønner ble boret i Israel mellom 1948 og 1986 uten at olje ble funnet.

Harold Vinegar startet selskapet Israel Energy Initiatives i 2009, året etter at han sa opp jobben hos Shell i USA, og flyttet til Israel. Morselskapet Genie Energy i USA skal blant annet ha tidligere visepresident Dick Cheney i ledelsen. Hittil har IEI investert rundt 30 millioner US dollar i sin letevirksomhet.

Oljeskiferen i Israel er hovedsakelig lokalisert langs Middelhavskysten, og ble skapt av skiftende geologiske plater langs Dødehavsforkastningen for ca. 70 millioner år siden, skriver Times of Israel. Denne oljen er konsentrert i et lag mellom 300 og 500 meter nede i bakken. Oljeskiferen er så ”ung” og så nær overflaten at den ikke har rukket å bli til olje eller gass under høyt trykk slik man finner den i for eksempel Saudi-Arabia eller i Nordsjøen.

Metoden Israel Energy Initiatives bruker for å få oljen – som er av høy kvalitet – opp til overflaten, går ut på å plassere stenger ned i den oljeholdige skifersteinen og sakte varme dem opp. Prosessen kalles In-Situ og gjør at oljen ”modnes” i løpet av omlag tre år i stedet for den naturlige måten som tar flere millioner år. Deretter kan selskapet pumpe olje, naturgass, hydrogen og vann opp til overflaten. Alle disse komponentene har verdi for Israel.

IEI er nå i sluttfasen av prøveperioden der de tester utvinningsteknologien og den eventuelle miljømessige påvirkningen den kan ha. Jødisk Nasjonalfond i Israel (JNF) er imot virksomheten og har bedt om uavhengige undersøkelser for å avklare risikoen en slik oljeutvinning kan ha for miljøet. Harold Vinegar insisterer på at denne bekymringen er ubegrunnet.

– Å beskytte miljøet er det viktigste. Dersom utvinningen skader miljøet, vil utvinningen stanses, sier han til CNN. Det er en av grunnene til at selskapet samarbeider med Ben-Gurion Universitetet i Beersheba, som er kjent for å fokusere på miljøvern. Administrerende direktør i IEI, Relik Shafir, forteller til CNN at denne oljen hvert år kan spare Israel for rundt 10 milliarder dollar som landet nå betaler til andre land for import av olje. Den kommersielle utvinningen vil trolig ikke starte før om ca. 10 år når all testing, lovregulering og forberedelser er avklart.

– Vi har ventet i 2000 år på å komme tilbake til Israel, så hva er 10 år? avslutter han.

 

Relatert artikkel:

Oljerevolusjon i Israel? (mars 2011)

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart