Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iran: – Latterlig å nedgradere atomreaktor

Tungtvannsreaktoren i Arak vil etter de iranske planene ha kapasitet til langt mer enn de sivile formålene regimet hevder å ville bruke den til. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tungtvannsreaktoren i Arak vil etter de iranske planene ha kapasitet til langt mer enn de sivile formålene regimet hevder å ville bruke den til. (Foto: Wikimedia Commons.)
En talsmann for de iranske myndighetene uttalte mandag at han mener det er latterlig å kreve at atomreaktoren i Arak skal nedgraderes. Etter fjerde runde med forhandlinger, er verdenssamfunnet fortsatt ikke i nærheten av noen diplomatisk atomavtale med Iran.

– Det er latterlig at styrken til reaktoren (i Arak) skulle bli kuttet fra 40 megawatt til ti megawatt, sier den iranske talsmannen Abbas Araghchi.

Slik antyder han en steil holdning til et av de mest sentrale temaene i de pågående diplomatiske samtalene mellom Iran og verdenssamfunnet representert ved P5+1-landene (de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland). Uttalelsen er gitt til det iranske nyhetsbyrået IRNA, og omtales av blant andre Israel Hayom.

 

Plutonium til to bomber årlig

Fremtiden til tungtvannsreaktoren i Arak, som fortsatt er under bygging, er et kritisk punkt i forhandlingene som har til mål å ufarliggjøre eller stanse Irans omstridte atomprogram. Reaktoren i Arak befinner seg 25 mil sørvest for Irans hovedstad Teheran, og vil kunne produsere nok plutonium til to atombomber årlig når den blir ferdigstilt, dersom det iranske regimets opprinnelige planer får fortsette.

Iran hevder å skulle bruke reaktoren til å produsere isotoper til medisinsk behandling, og nekter for at noen del av atomprogrammet har militære formål. Det er på det rene at P5+1-landene ønsker å inngå en avtale om nedgradering av reaktoren i Arak som ikke nødvendigvis vil stanse mulighetene for å bruke den til sivile formål, men som vil sette den ut av stand til å produsere våpen. Det gikk ikke frem av uttalelsene om P5+1-landene har foreslått helt konkret å kutte styrken til akkurat ti megawatt, men det er en sannsynlig mulighet for at uttalelsen viser til et spesifikt forslag som har vært på bordet.

 

Ingen tegn til en ferdig avtale

Den seks måneder lange forhandlingsperioden fra januar til juli, der en del økonomiske sanksjoner mot Iran er midlertidig lettet, mot at Iran midlertidig har stanset utviklingen av atomprogrammet, er nå i ferd med å renne ut. Det er fortsatt ingen tegn til at en endelig avtale er i ferd med å ta form, etter at den fjerde runden med samtaler ble avsluttet i Wien fredag.

Araghchi sa at Irans forhandlere ”vil gjøre sitt ytterste for å oppnå en avtale innen 20. juli, basert på landets røde linjer”, men at det ”ville ikke være noen tragedie om man ikke oppnår noen avtale innen da”. Irans ”røde linjer” inkluderer å bevare atomreaktoren i Arak, og opprettholde den planlagte anrikningskapasiteten.

Den femte runden med samtaler vil finne sted i Wien 16.-20. juni, ifølge Araghchis uttalelser.

Et annet sentralt tema i samtalene der det er stor avstand mellom Iran og verdensmaktene, er spørsmålet om hvor stor kapasitet Iran skal ha til anrikning av uran.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart