Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Iran er i ferd med å bli en legitim atomstat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO / Flickr.com)
Noen mener forholdet mellom Netanyahu og Obama har skadet forholdet mellom Israel og USA. (Foto: GPO / Flickr.com)
Det vil være konsekvensene dersom nyhetsbyrået AP har rett i sin nyeste rapport fra atomforhandlingene, advarer avisredaktør David Horovitz.

– Skal man tro på Obama eller Netanyahu? spurte Times of Israels grunnlegger og sjefredaktør David Horovitz i en lederartikkel publisert 9. februar. Der analyserte han hva som er mest sannsynlig – at den amerikanske presidenten har blitt ideologisk blindet, eller at den israelske statsministeren paranoid roper ”ulv, ulv”.

”Hvis betingelsene i atomavtalen med Iran kommer til å være noe i nærheten av det ”kilder i Jerusalem” har fortalt om de siste dagene, vil det være den verste ettergivenhetsavtalen som er inngått med en fremtidig folkemordaggressor siden 1938”, skrev Horovitz.

– Nå vet vi hvem vi skal tro på angående Iran, konkluderer han i en ny lederartikkel, publisert mandag 23. februar.

Konklusjonen ble trukket etter at nyhetsbyrået AP mandag rapporterte at avtaleutkastet innebærer at Iran får beholde 6.500 sentrifuger for anrikning av uran, og at de internasjonale inspeksjonene bare skal avtales for de førstkommende 10 til 15 årene. Dette er akkurat det de anonyme israelske kildene tidligere sa, og som Netanyahu har hevdet.

 

– Kan ikke sikre at Vesten ikke blir lurt

Obama-administrasjonen har siden tilbakevist at det skal være snakk om en slik tidsbegrensning i de internasjonale inspektørenes adgang til anleggene, men samtidig har de også erkjent at de ikke lenger gir Israels myndigheter fullt innsyn i forhandlingene med Iran.

Ifølge AP er ideen å belønne Iran for god oppførsel ved gradvis å heve begrensningene i deres program for anrikning av uran, og langsomt heve de økonomiske sanksjonene mot landet. Horovitz bemerker at AP-rapporten ikke indikerer at det skal være snakk om noen restriksjoner mot Irans program for utvikling av langdistansemissiler – som vil kunne levere eventuelle atombomber. Han viser også til en reportasje på Channel 2, der det internasjonale atomenergibyrået ble sitert på at de ikke har kapasitet til å effektivt overvåke et slikt atomprogram som lekkasjene nå antyder at Iran kan få tillatelse til å ha. ”De er altså ikke i stand til å sikre at Iran ikke lurer Vesten, slik de har gjort i fortiden”, skriver Horovitz.

 

– Kan få skjebnesvangre konsekvenser

”P5+1 er i ferd med å legitimere Iran som atomstat. Derfra vil de bli i stand til å raskt kunne utvikle bomber, fullt klare over at det internasjonale samfunnet mangler viljen til å stanse dem”, forutsier han, og advarer: ”Obama-administrasjonen vil åpenbart helst tro at om 10 til 15 år vil ayatollaene være borte, Iran vil ha et annet lederskap, og trusselen Netanyahu gjentatte ganger har omtalt som at ”det farligste regimet i verden anskaffer det farligste våpenet i verden”, vil være over. Men hvis avtalen som nå utarbeides blir inngått, vil sjansene minke betraktelig for at regimet enten går i oppløsning innenfra eller blir effektivt konfrontert utenfra. Denne avtalen vil sementere ayatollaenes makt, med skjebnesvangre konsekvenser for Israel, de relativt moderate arabiske statene, og den frie verden.”

P5+1 er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland. De forhandler med Iran på vegne av verdenssamfunnet om en avtale som skal hindre Iran i å anskaffe atomvåpen. USA legger en stor innsats i å få i land en permanent avtale om dette, etter en rekke forhandlingsrunder som har endt med midlertidige avtaler.

 

Får ikke med seg Herzog til Washington

Netanyahu er innstilt på å gjennomføre den omdiskuterte planen om å tale til den amerikanske Kongressen 3. mars. Han vil advare dem mot å gå inn for å støtte en farlig atomavtale med Iran senere i måneden, før forhandlingsfristen utløper 31. mars.

I den første av lederartiklene foreslo Horovitz at Netanyahu burde ta med seg opposisjonsleder Isaac Herzog for at de tverrpolitisk kunne formidle sine bekymringer på Israels vegne, og for å unngå kritikken om at det hele mest handler om valgflesk. Siden sist har imidlertid Herzog avvist at han ville ha blitt med til Kongressen. Så det ser ut til at Netanyahu må dra uten ham. Hans koalisjonspartner Naftali Bennett fra Bayit Yehudi har imidlertid sagt at han vil reise til Washington sammen med statsministeren som støtte.

 

Les også: – Iran anriker uran i hemmelig anlegg


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart