Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Skal selge gass til Egypt for 120 milliarder kroner

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
Fram mot 2030 skal det leveres gass fra Israel til Egypt for 120 milliarder kroner. (Foto: Flickr/CC)
- Dette vil gi milliarder av kroner til statskassen, sier Israels statsminister.

Selskapene på de israelske gassfeltene Tamar og Leviathan har signert en avtale om å eksportere 64 milliarder kubikkmeter gass for 120 milliarder kroner til Egypt i løpet av de neste ti årene, skriver avisen Times of Israel.

Delek Drilling og Noble Energy er to av selskapene som er med på feltet. De vurderer nå ulike muligheter for å frakte gassen til Egypt, blant annet ved å bruke en jordansk-israelsk rørledning som for tiden er under konstruksjon.

Det er også vurdert å koble seg til eksisterende rørledninger i det østlige Middelhavet, eller koble det israelske transmisjonssystemet til det egyptiske.

Tamar-feltet kan begynne å levere gass så fort infrastrukturen for transport av gass er på plass, mens leveransen fra Leviathan-feltet vil begynne så fort produksjonen starter opp. Innen desember 2030 skal all gass være levert.

Det er det egyptiske selskapet Dolphinus Holdings som kjøper den israelske gassen. De skal forsyne industrielle og kommersielle forbrukere i Egypt.

Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt. Nå har landet eksport sin første gass. (Foto: IDF)
Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt i det østlige Middelhavet. (Foto: IDF)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller avtalen med det egyptiske firmaet for historisk og sier gasseksporten vil innbringe milliarder av kroner i statskassen, penger som Israel kan bruke på utdanning, helsevesen og velferd.

Også nabolandet Jordan har kjøpt israelsk naturgass. Siden 2017 er det eksportert gass fra Tamar-feltet til en jordansk fabrikk ved Dødehavet. I 2019 er det ventet at eksporten av gass fra Leviathan-feltet til det jordanske energiselskapet NEPCO starter opp. Avtalene er verdt 100 milliarder kroner.

Det planlegges også eksport til Europa gjennom undersjøisk gassledning.

– Vi har nådd en viktig milepæl i vår felles visjon og drøm om å gjøre Israel til en betydelig eksportør av gass til land i denne regionen, sier Yitzhak Tshuva, hovedaksjonær i Delek Group, som eier Delek Drilling.

– Avtalen vil styrke forholdet mellom Israel og dens naboer og øke det økonomiske samarbeidet mellom dem, sier Tshuva i en uttalelse.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart