Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel vil utstede 20.000 flere arbeidstillatelser til palestinere

Dette bildet er fra et møte 30. oktober 2017 der Israels finansminister Moshe Kahlon (nr. 3 fra v.) og palestinernes statsminister Rami Hamdallah (nr. 4 fra v.) deltok. (Twitter)
Dette bildet er fra et møte 30. oktober 2017 der Israels finansminister Moshe Kahlon (nr. 3 fra v.) og palestinernes statsminister Rami Hamdallah (nr. 4 fra v.) deltok. (Twitter)
Det totale antallet arbeidstillatelser for palestinske arbeidere har nå økt til 100.000.

Næringslivsavisen Globes skriver i en artikkel publisert onsdag 21. februar at israelske myndigheter har inngått en avtale med palestinske selvstyremyndigheter (PA) om å øke antallet arbeidstillatelser i Israel for palestinere med 20.000. Nyheten kommer fra kilder avisen har vært i kontakt med.

I februar 2016 skrev MIFF at Israel ville gi arbeid til 30.000 flere palestinere.

Den nye avtalen ble kjent i forbindelse med et møte dagen før mellom Israels finansminister Moshe Kahlon og den palestinske statsministeren Rami Hamdallah.

Generalmajor Yoav Mordechai fra Cogat og statssekretær i finansdepartementet, Yitzhak Cohen, deltok også. På den palestinske siden hadde statsminister Rami Hamdallah med seg finansministeren, Shukri Bishara.

Økningen i arbeidstillatelser betyr at det totale antallet palestinere som arbeider inne i Israel vil komme opp i 100.000. De fleste har arbeid i byggebransjen, industri eller i landbruket.

Kjøp israelske varer!
Mange palestinere fra Vestbredden arbeider i det israelske landbruket med å dyrke og høste grønnsaker og frukt.

Partene ble også enige om å fremme utviklingen av tre felles industriparker. To av dem, i Tarkumia ved Hebron og en annen vest for Ramallah, er velkjente. Den tredje industriparken vil bli etablert i Jordan-dalen i et samarbeid som også inkluderer Jordan. Ifølge planen vil denne parken også bli et frihandelsområde.

I tillegg ble det avtalt at Israel vil hjelpe palestinerne med å gjøre forberedelser før Det internasjonale pengefondet (IMF) setter i gang med en avtalt granskning. Palestinerne ønsker å tilfredsstille kravene om åpenhet og omfattende reformer som IMF har satt for å gi dem økonomisk bistand.

Ifølge Globes har representanter for de to partene hatt mange møter den siste tiden i Ramallah, Jerusalem og ved Allenby-broen på grenseovergangen mellom Israel og Jordan.

Allenby-broen på grensen mellom Israel og Jordan. (Foto: Wikipedia Commons)
Allenby-broen på grensen mellom Israel og Jordan. (Foto: Wikipedia Commons)

Erklæringene etter tidligere møter har bare handlet om økonomiske saker, men etter tirsdagens møte ble også politiske saker nevnt.

Ifølge Moshe Kahlons kontor oppfordret han palestinerne til å gjenoppta diplomatiske forhandlinger med Israel. Han anbefalte å bruke den amerikanske spesialutsendingen Jason Greenblatt som tilrettelegger, fordi USA er den eneste «rettferdige megler» i området.

Fra Rami Hamdallahs kontor ble det meldt at andre saker enn økonomiske ble diskutert på møtet.

En av deltakerne fortalte at «atmosfæren var mer enn positiv» og at den direkte kontakten mellom Kahlon og Hamdallah var «utmerket».

Tirsdagens møte betyr at det nå finnes en politisk kanal mellom den israelske regjeringen og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) der verken Israels statsminister Benjamin Netanyahu eller palestinernes president Mahmoud Abbas er involvert.

https://www.facebook.com/MyIsrael/videos/1370712039613986/

Palestineren Rashid Mrar (49) har i 18 år arbeidet for det israelske selskapet Lipsky i Barkan industripark på Vestbredden. I denne videoen forteller han og flere andre at jøder og arabere arbeider sammen som en familie.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart