Benjamin Netanyahu avgir sin stemme ved nyvalget i september. Nå kan det bli et tredje valg. (Foto: Haim Zach/GPO)

Nok et nyvalg vil koste Israel dyrt

Flere runder med valg koster det israelske samfunnet hele 30 milliarder kroner.

Etter at Benjamin Netanyahu mandag 21. oktober annonserte at han ikke klarte å danne regjering frykter mange at Israel kan gå mot en tredje runde med valg til nasjonalforsamlingen Knesset. Først skal rivalen Benny Gantz få anledningen til å prøve å danne regjering, men foreløpig er det lite som tyder på at han vil klare å samle et nødvendig flertall bak seg.

Hvis heller ikke Gantz klarer å danne regjering vil de israelske velgerne måtte gå til urnene for tredje gang siden april. Regningen for tre valg på rad kan bli så høy som over 30 milliarder kroner, ifølge Manufacturers Association of Israel, som representerer all offentlig og privat industri i landet. 30 milliarder kroner er halvparten av det norske forsvarsbudsjettet.

Inne i prisen er det også et lokalvalg som ble avholdt for halvannen år siden.

Årsaken til at prisen blir så høy er at valgdag er helligdag i Israel. Dermed må bedrifter enten holde stengt på valgdagen eller betale de ansatte 200% av sin normale lønn. I tillegg kommer utgiftene til partienes valgkampanjer, som finansieres av staten, og kostnadene ved å arrangere selve valgene.

Siden parlamentet ble oppløst og nyvalg lyst ut i desember 2018 har Israel bare hatt en overgangsregjering. Det har ført til at den økonomiske politikken har stått på stedet hvil, mens landets gjeld og utgifter har økt. Fram til en ny regjering er på plass må en overgangsregjering jobbe innenfor rammene til statsbudsjettet for 2019, skriver Yedioth Ahronot.

Det verdenskjente kredittratingbyrået Moody’s advarer om at Israels utfordringer med å danne en regjeringskoalisjon kan ha en negativ innvirkning på landets kredittrangering.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart