Onsdag 25. september møttes Benny Gantz (t.v.) og Benjamin Netanyahu (t.h.) til samtaler hos president Reuven Rivlin. Samtalene førte ikke til en samlingsregjering mellom Gantz parti Blue and White og Netanyahus Likud-parti. (Foto: GPO)

Netanyahu gir opp å danne regjering

Nå blir det rivalen Benny Gantz som skal forsøke å danne en regjering.

På sin egen 70-årsdag, 21. oktober, annonserte Benjamin Netanyahu at han gir opp å danne ny regjering. Netanyahu har ikke klart å få de nødvendige 60 mandatene til å danne en flertallsregjering, skriver Times of Israel.

Nå blir det rivalen Benny Gantz fra sentrum-venstre-alliansen Blue and white som vil få anledning til å prøve å danne en ny regjering, men heller ikke han ligger an til samle et nødvendig flertall bak seg. Da er han i så fall avhengig av at noen fra høyresiden bryter ut og gir ham støtten som statsminister.

Blue and white sier at de ønsker å bygge en «liberal samlingsgjering, ledet av Benny Gantz, som er hva det israelske folket stemte for». Den tidligere IDF-sjefen har nå 28 dager på seg til å prøve å bygge en samlingsregjering.

Hvis han ikke skulle lykkes vil Israel gå mot et tredje valg. Netanyahu ble valgets vinner i april, men etter at han ikke klarte å danne regjering ble det lyst ut nyvalg. Etter nyvalget i september ble Netanyahus posisjon svekket.

– Jeg har gjort alt jeg kan for å få Benny Gantz til forhandlingsbordet. Men dessverre har han gang på gang avvist våre forsøk på å danne en bred nasjonal samlingsregjering for å unngå et nytt valg, sier Netanyahu.

Alle partiene på høyresiden, også de religiøse, har signert en avtale om at de bare vil gå inn i en regjering samlet. Dermed blir Gantz og Blue and White i så fall tvunget til å regjere sammen med alle partiene på høyresiden.

Blue and white på sin side har sagt at de bare vil gå med på en koalisjon med sentrum-høyre partiet Likud. De to partiene vil sammen ha flertall i nasjonalforsamlingen. Men Blue and white har som krav at Netanyahu, på grunn av korrupsjonsanklager, må trekke seg hvis de skal samarbeide.

Likud, Netanyahu og høyresiden har en koalisjon på 55 mandater, mens Gantz og sentrum-venstre har støtte fra 54 mandater. På vippen sitter Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beytenu med åtte mandater. De var tidligere endel av Netanyahus høyrekoalisjon, men de vil ikke lenger samarbeide med de religiøse partiene på høyresiden. Lieberman har sagt at han bare vil støtte en samlingsregjering mellom Likud og Blue and white.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart