Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

– Israel trenger en sterk sionistisk regjering

Omvalget i Israel ga ingen klar vinner. Blir det en samlingsregjering?

Med 92% av stemmene talt opp er det lite som tyder på at noen av blokkene i det israelske valget vil klare å oppnå nødvendig flertall. På en valgvake natt til onsdag sa sittende statsminister Benjamin Netanyahu at han er forberedt på tøffe forhandlinger for å få på plass Israels neste regjeringskoalisjon.

– Israel trenger en sterk, stabil og sionistisk regjering. En regjering som er forpliktet til Israel som en nasjonalstat for det jødiske folket, sa Netanyahu.

Totalt har høyresiden 56 mandater, mens venstresiden, sentrum og arabiske partier har 55 mandater. Israel Beiteinu og partileder Avigdor Lieberman sitter på vippen med 9 mandater. Sistnevnte har sagt at han bare vil støtte en nasjonal samlingsregjering mellom partiene Blue and White og Likud.

Dermed er situasjonen relativt lik på hvordan den var etter valget 9. april i år. Den gangen klarte ikke Netanyahu å forme en flertallskoalisjon og det ble lyst ut nyvalg. Det er få som ønsker en tredje runde med valg. Derfor prater flere og flere om en samlingsregjering mellom sentrum-høyre partiet Likud og sentrum-venstre alliansen Blue and White. Sammen vil de ha flertall.

– Alle skjønner at vi bare har en mulighet nå. Det er en samlingsregjering. Det finnes ikke noe annet alternativ, sa Lieberman da valgresultat tikket inn.

Spørsmålet er om Netanyahu i så fall må tre til side og trekke seg.

Et nyvalg er ikke bare svært dyrt for det israelske samfunnet, men skaper også politisk usikkerhet i en tid hvor landet er truet på mange kanter.

– Vi venter fortsatt på det endelige resultatet, men en ting er klart: Israel er i et historisk veivalg med mange store muligheter, i tillegg til at vi har enorme prøvelser foran oss. Den eksistensielle trusselen fra Iran og deres allierte, som vi kjemper fryktløst mot, sa Netanyahu på valgvaken.

Trolig vil det bli langvarige forhandlinger før vi vet om politikerne vil klare å danne en samlingsregjering, eller om velgerne må gjennom et tredje valg.

Israels forsvarssjef Benny Gantz. (Foto: IDF / Flickr.com.)
Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz leder sentrum-venstre-alliansen Blue and White. (Foto: IDF / Flickr.com.)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart