Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Gassfeltet Tamar i Middelhavet. Nå skal det letes etter nye gassfelt i Israels økonomiske sone. (Foto: Flash90)

Åpner for økt gassproduksjon

Israel snur og vil tillate leting etter nye gassfelt.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Energidepartementet i Israel kunngjorde 30. mai at de har begynt å forberede nye anbud for leting etter naturgass utenfor kysten av landet. Målet er å hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av russisk gass.

Vestlige land har sanksjonert Russland som følge av invasjonen av Ukraina og er dermed avhengig av alternative energikilder. Israel har jobbet med å posisjonere seg til å bli en hovedleverandør ved å bruke mer av sine gassforekomster i Middelhavet, skriver Times of Israel.

– Den globale energikrisen er en mulighet for staten Israel til å eksportere naturgass, samtidig som vi er oppriktig bekymret for hva som skjer i Europa, sier energiminister Karine Elharrar i en uttalelse.

Israel har i dag produksjon på to store gassfelt, Tamar og Leviathan. Så sent som i desember 2021 ble det kunngjort at Israel ikke lenger skulle lete etter nye gassfelt, men heller satse på fornybar energi. Nå har departementet snudd og likevel åpnet opp for leting etter mer gass.

– De geopolitiske hendelsene i verden, og den globale energikrisen det har forårsaket, har fullstendig endret energimarkedet, sier Lior Schillat, generaldirektør i det israelske energidepartementet.

Han peker på at uten tilgang på naturgass vil europeiske land måtte ta i bruk forurensende kullkraft for å møte energibehovet i tiden fremover.

Schillat kunne også fortelle at Israel og EU allerede i en måned har forhandlet om å eksportere israelsk gass til Europa via Egypt. Gassen sendes med rør til Egypt, hvor den blir gjort flytende, slik at den kan fraktes med båt til Europa. Israel har per dags dato ikke et slikt anlegg.

Det har også vært diskutert å legge en gassrørledning i Middelhavet fra Israel og til det europeiske fastlandet, men dette er lenger frem i tid.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart