Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel vil eksportere gass til Europa allerede fra sommeren

Tamar-feltet er et av Israels tre store gassfelt i Middelhavet. De kan forsyne Europa med naturgass. (Foto: Moshe Shai/Flash90)
Europa ønsker å bli mindre avhengig av russisk gass. Nå ønsker Israel å samarbeide med Egypt om å snarest forsyne Europa med israelsk naturgass.

Som følge av sanksjoner og et ønske om å bli mer energiuavhengig fra Russland har Europa et stort behov for andre leverandører av naturgass. Nå forbereder Israel seg på å tette igjen noe av gapet som har oppstått i Europas energimarked. Det kan skje allerede denne sommeren.

– Det europeiske energimarkedet står overfor en betydelig mangel som følge av Russland-krisen, sier Israels energiminister Karin Elharrar, som ser på mulighetene for å kunne eksportere israelsk gass til Europa.

Russland forsyner Europa med rundt 40 prosent av sitt naturgassforbruk i året, mer enn 150 milliarder kubikkmeter. Israel kan på ingen måte ta Russlands plass i å forsyne Europa med gass, men landet kan bidra til å tette igjen gapet sammen med andre leverandører.

– Vi er ikke en erstatning for russisk gass, men vi har en god mengde som vi kan eksportere, sier en diplomatisk kilde om israelsk gass.

En av planene for å frakte israelsk gass til Europa er å sende gassen til Egypt. Der kan den gjøres flytende, så den kan fraktes videre med båt. Avtalen med Egypt er foreløpig ikke helt i boks, skriver Jerusalem Post.

Planen om å samarbeide om eksport av gass ble diskutert i et møte mellom Israels utenriksminister Yair Lapid og Egypts utenriksminister Sameh Shoukry under det historiske toppmøtet i Negev i Israel i mars.

Israel har allerede to store gassfelt i drift, men i september åpner et nytt felt produksjonen. Det er da man forventer at eksportsamarbeidet med Egypt starter for alvor. Israel ser også på muligheten for å kunne gjøre gassende flytende selv, uten å måtte bruke Egypt som et mellomledd.

Det har også vært snakk om å legge en gassrørledning i Middelhavet, fra Israel gjennom Kypros og til Hellas. Prosjektet er estimert til å koste rundt 60 milliarder kroner og har tidligere slitt med finansieringen, men den nye situasjonen i Europa kan føre til at prosjektet nå blir realisert.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart