Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Tamar-feltet er et av Israels to store gassfelt i Middelhavet. De kan forsyne Europa med naturgass. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Israel vil eksportere gass til Europa allerede fra sommeren

Europa ønsker å bli mindre avhengig av russisk gass. Nå ønsker Israel å samarbeide med Egypt om å snarest forsyne Europa med israelsk naturgass.

Som følge av sanksjoner og et ønske om å bli mer energiuavhengig fra Russland har Europa et stort behov for andre leverandører av naturgass. Nå forbereder Israel seg på å tette igjen noe av gapet som har oppstått i Europas energimarked. Det kan skje allerede denne sommeren.

– Det europeiske energimarkedet står overfor en betydelig mangel som følge av Russland-krisen, sier Israels energiminister Karin Elharrar, som ser på mulighetene for å kunne eksportere israelsk gass til Europa.

Russland forsyner Europa med rundt 40 prosent av sitt naturgassforbruk i året, mer enn 150 milliarder kubikkmeter. Israel kan på ingen måte ta Russlands plass i å forsyne Europa med gass, men landet kan bidra til å tette igjen gapet sammen med andre leverandører.

– Vi er ikke en erstatning for russisk gass, men vi har en god mengde som vi kan eksportere, sier en diplomatisk kilde om israelsk gass.

En av planene for å frakte israelsk gass til Europa er å sende gassen til Egypt. Der kan den gjøres flytende, så den kan fraktes videre med båt. Avtalen med Egypt er foreløpig ikke helt i boks, skriver Jerusalem Post.

Planen om å samarbeide om eksport av gass ble diskutert i et møte mellom Israels utenriksminister Yair Lapid og Egypts utenriksminister Sameh Shoukry under det historiske toppmøtet i Negev i Israel i mars.

Israel har allerede to store gassfelt i drift, men i september åpner et nytt felt produksjonen. Det er da man forventer at eksportsamarbeidet med Egypt starter for alvor. Israel ser også på muligheten for å kunne gjøre gassende flytende selv, uten å måtte bruke Egypt som et mellomledd.

Det har også vært snakk om å legge en gassrørledning i Middelhavet, fra Israel gjennom Kypros og til Hellas. Prosjektet er estimert til å koste rundt 60 milliarder kroner og har tidligere slitt med finansieringen, men den nye situasjonen i Europa kan føre til at prosjektet nå blir realisert.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart