Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Israels utenriksminister Yair Lapid (t.h.) og Emiratenes utenriksminister Abdullah bin Zayed i Negev i Israel. (Foto: GPO)

Historisk toppmøte i ørkenen i Israel

Utenriksministere fra flere arabiske land samlet i Israel. - Ville det bli sett på som profetisk for bare noen få år siden, sier ekspert på arabiske land.

Utenriksministerne fra Israel, USA, Egypt, Bahrain, Marokko og De forente arabiske emirater møttes søndag 27. mars for et historisk to dagers toppmøte i Negev i det sørlige Israel. Det er første gang et toppmøte med så mange arabiske ledere arrangeres i Israel.

Møtet ble avholdt i kibbutz Sde Boker i Negevørkenen, hvor Israels «landsfader» David Ben-Gurion og hans kone tilbragte sine siste år. I forkant av toppmøtet poserte de seks utenriksministerne på et bilde hvor de holdt hverandre i hendene. Det er ikke mange år siden dette ville vært helt utenkelig.

– Det faktum at arabiske ledere møtes i en kibbutz i Negev er en israelsk drøm som går i oppfyllelse. For bare 10 til 15 år siden ville det bli sett på som profetisk, sier Hillel Frisch, ekspert på den arabiske verden i Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS).

Israels utenriksminister Yair Lapid var vert for toppmøtet. Emiratenes Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Bahrains Abdullatif bin Rashid Al-Zayani, Marokkos Nasser Bourita, Egypts Sameh Shoukry og USAs Antony Blinken deltok.

– Det er nytt for Abdellatif og Nasser og meg å være i Israel. Selv om Israel har vært her i regionen veldig lenge, er dette første gang vi er her. Vi har ikke kjent hverandre før, sier Emiratenes utenriksminister.

På møtet diskuterte utenriksministerne muligheter for økt regionalt samarbeid og andre bilaterale forhold. Det skal nå bli et større samarbeid på felt som diplomati, teknologi og sikkerhet.

En potensiell ny atomavtale med Iran, som kan bli signert allerede denne uken, var også høyt på agendaen for flere av deltakerne.

Abdullatif bin Rashid Al-Zayani (t.v) fra Bahrain, Sameh Shoukry fra Egypt, Yair Lapid fra Israel, Antony Blinken fra USA, Nasser Bourita fra Marokko og Abdullah bin Zayed Al Nahya fra Emiratene. (Foto: GPO)

Søndagens terrorangrep i Hadera lenger nord i Israel overskygget litt av møtet. Utenriksministerne fra alle de arabiske landene fordømte angrepet og kom med sine personlige kondolanser til de etterlatte.

– Møter som dette er det beste svaret på slike angrep, sier Nasser Bourita, utenriksministeren i Marokko.

Israels utenriksminister sier det historiske toppmøtet i Negev var det første i sitt slag, men at det ikke blir det siste.

– Dette møtet var det første av sitt slag, men ikke det siste. Vi har bestemt oss for å gjøre dette til et permanent forum, sier Lapid.

Han avsluttet med å si at palestinerne også er invitert til å erstatte bruken av terror med fremgang og suksess.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Én kommentar

  1. Dette toppmøtet i Kibbutz Sde Boker i Israel er ikke bidens fortjeneste, men er et klart resultat av Abrahams Pakten som President Donald J. Trump og Statsminister Benjamin Netanyahu stod faddere til.Abrahams Pakten innebar at Israel og arabiske land kunne slutte fred med hverandre uten at Israel av den grund skulle avgi noe av sitt land.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart