Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Tamar-feltet er et av Israels to store gassfelt i Middelhavet. De kan forsyne Europa med naturgass. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Kan Israel bli Europas gassleverandør?

Israel har et stort overskudd av naturgass til salgs.

Krigen i Ukraina har ført til store diskusjoner rundt Europas avhengighet av Russisk gass. Nå kan Israel posisjonere seg for å bli en sentral gassleverandør for det europeiske markedet, skriver Jerusalem Post.

Israel forsyner allerede nabolandene Jordan og Egypt med gass, men landet har også potensialet til å bli en naturgasskilde for Europa.

– Tanken om at Putin sitter med hånden på kranen og kan, etter eget ønske, åpne eller stenge gassforsyningen til Europa, det er et forferdelig scenario for dem, sier Alexander Coman ved Universitet i Tel Aviv.

Europa leter etter alternative forsyninger – og Israel kan bli løsningen.

– En av løsningene kan være en rørledning som vil frakte gass, eller kanskje også elektrisitet, fra Egypt, Israel og muligens også Saudi-Arabia til Europa, gjennom Kypros, forklarer Coman.

Han viser til rørledningen EastMed, et planlagt prosjekt til 60 milliarder kroner som vil koble gassfeltene i det østlige Middelhavet til Europa. Planleggingen av rørledningen startet allerede i 2013 og den skal etter planen åpne i 2025, men prosjektet har møtt på flere hindre.

Nå kan den politiske situasjonen i Europa få fortgang i prosjektet.

– I en tid med dramatisk økning i energipriser verden over, og med alvorlig mangel på naturgass i Europa, ville det vært av enorm betydning å kunne frakte israelsk gass direkte til Europa gjennom rørledninger som krysser Middelhavet, sier Likud-politiker Yuval Steinitz.

Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, har kunngjort at de ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Russland. De har satt Nord Stream 2-prosjektet, en gassrørledning gjennom Østersjøen til 100 milliarder kroner, på frys.

– Vi må endre kurs for å overvinne vår avhengighet av import fra individuelle energileverandører, sier den tyske kansleren Olaf Sholz.

Israels forhold til naturgass har endret seg stort de siste 15 årene. Frem til 2012 importerte Israel naturgass fra Egypt, men siden er det gjort flere funn av store gassreserver i israelske farvann. Det har gjort Israel helt selvforsynt med gass. Israel har også blitt en stor eksportør av gass.

For tiden kommer Israels gassforsyning hovedsaklig fra to gassfelt i Middelhavet. Gjennom gassfeltene Tamar og Leviathan har Israel nok gass til å forsyne seg selv i flere tiår. Det gjør at Israel har overskudd til å kunne eksportere gass, ikke bare til naboland, men også til Europa.

Israel begynt å eksportere gass til Jordan i 2017, med en avtale verdt 100 milliarder kroner. Israel eksporterer også gass til Egypt for 120 milliarder kroner – og det er ventet at eksporten vil øke kraftig i 2022.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Én kommentar

  1. Biden surprised EastMed partners by abruptly withdrawing U.S. support for the pipeline on January 9, thereby effectively killing the project, preventing a diversified supply of energy to Europe, and further assuring even greater revenues for Russia and its war machine. Se mer på gatestoneinstitute.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart