Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Investerer 260 milliarder kroner i Israel – tidenes største investering

Utenfor en Intel-bygning i Jerusalem. Selskapet investerer stort i Israel. (Foto: Flash90)
Intel skal bygge en ny banebrytende fabrikk i Israel. Det er den største internasjonale investeringen som noen gang er gjort i Israel.

Den amerikanske teknologigiganten Intel, som produserer mikroprosessorer, skal bygge en banebrytende ny fabrikk i Israel. Investeringen er på over 260 milliarder kroner, den største internasjonale investeringen i Israels historie.

Kunngjøringen kommer kort tid etter at Intels israelske avdeling kunne vise til svært gode tall i regnskapet, skriver Jerusalem Post.

Det har i lengre tid pågått forhandlinger mellom Intel og israelske myndigheter. Statsminister Benjamin Netanyahu og økonomiminister Nir Barkat skal ha deltatt i sluttforhandlingene. Partene er enige om en prinsippavtale om byggingen av den nye fabrikken i Kiryat Gat.

Israelske myndigheter vil dekke 12,8% av de totale investeringene, i henhold til en vedtatt politikk om å lokke til seg investeringer.

Den enorme investeringen til Intel vil trolig medføre tusenvis av nye arbeidsplasser i Kiryat Gat, med lønninger som ligger over snittet i bransjen. Intel har også gått med på en betydelig økning i skattesatsen som selskapet må betale til den israelske staten, som er hevet fra dagens 5% til 7,5%.

Etter planen skal fabrikken være ferdig bygget og i drift innen 2027.

Intels 9. generasjon Gen Core-prosessor er selskapets kraftigste noensinne. Den er produsert i Israel. (Foto: Intel)
Flere av Intels nyeste og kraftigste prosessorer de siste årene er produsert i Israel. (Foto: Intel)

Det er i dag en hard internasjonal konkurranse om å tiltrekke seg teknologiselskaper, og især selskaper som produserer mikroprosessorer. Investeringen til Intel vil få stor betydning for israelsk økonomi, spesielt i møte med global økonomisk nedgang.

– Dette er en enorm prestasjon av den israelske økonomien – 260 milliarder kroner – den største investeringen av et internasjonalt selskap noen gang i Israel, sier statsminister Netanyahu.

Amerikanske Intel er en av verdens ledende selskaper innen utvikling og produksjon av mikroprosessorer og integrerte kretser. Selskapet har rundt 130.000 ansatte verden over, 12.000 av dem i Israel. Intel har hatt en israelsk avdeling siden 1970-tallet og har utviklingssenter i Haifa, Jerusalem og Petah Tikva, i tillegg til produksjon i Kiryat Gat.

Intel Israel eksporterte for over 90 milliarder kroner i fjor. Det stod for 1,75% av Israels totale BNP og 5,5% av landets eksport av teknologi.

I tillegg til å investere i sin egen fabrikk har Intel de siste årene også kjøpt opp en rekke israelske teknologibedrifter. I 2017 kjøpte de selskapet Mobileye for svimlende 130 milliarder kroner (basert på datidens dollarkurs) og i fjor kjøpte de chip-produsenten Tower Semiconductor for nesten 50 milliarder kroner.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart